Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Het is al code zwart, of minimaal donkerrood

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Terwijl het kabinet deze week de eerste stap in de versoepelingen heeft aangekondigd, zetten de ziekenhuizen alle zeilen bij om de covidzorg te kunnen blijven leveren. Diederik Gommers stelt dat de komende week code zwart in zicht komt. Volgens mij zijn we daar al aanbeland.
Simon Broersma
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Paul Tolenaar

Ziekenhuizen schalen meer en meer de reguliere zorg af en rekken de IC-capaciteit op tot voor het personeel haast onmenselijke proporties. Met oververmoeide, vroeg of laat uitvallende professionals tot gevolg. Toch besteedt ‘Den Haag’ meer aandacht  aan de vaccinatiecampagne en het openen van de samenleving dan aan dit alarmerende probleem.

Flexibele IC-schil

In zowel de eerste als de tweede golf werd contact gezocht met onze oosterburen om een fexibele IC-schil te hebben voor het geval dat er meer covid-patiënten op de IC zouden komen dan we aankunnen in Nederland. Niet gek dat eind vorige week een van de redacteuren in de redactievergadering zei: ‘weet iemand eigenlijk of Nederland weer een beroep op Duitsland heeft gedaan voor extra IC-bedden?’ De berichten over afschalen van de zorg rechtvaardigen deze vraag.

Gereserveerde bedden

Duitsland heeft, zo blijkt bij navraag, weer ‘tientallen bedden gereserveerd voor Nederlandse patiënten.’ En ze kunnen zelfs verder opschalen, indien nodig. Toch ligt er nog geen een Nederlandse covidpatiënt in een Duits IC-bed. Dit zou niet in het belang zijn van de familie. Dat patiënten in – pak hem beet – Nijmegen of Maastricht dichter bij Aken dan bij Groningen wonen, speelt dan niet mee. Pas wanneer code zwart in zicht is, verandert dit beleid.

Planbare zorg onder druk

Gisteren kwam de NZa met het bericht dat de kritieke planbare zorg – die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen – verder onder druk komt te staan. Meer dan een derde van de ziekenhuizen kan deze zorg nog maar deels volgens planning leveren. En dit percentage groeit. Er moet dus al gekozen worden tussen covid-patiënten en andere patiënten die ook snel zorg nodig hebben. En dat terwijl in ieder geval een deel van die patiënten wel geholpen zou kunnen worden wanneer de IC-bedden in Duitsland eerder opnieuw in gebruik zouden zijn genomen. En met die keuze die nu gemaakt moet worden, komen we akelig dicht bij code zwart, of in ieder geval code donkerrood.

2 REACTIES

  1. Geheel eens met dhr. Broersma. Ik vind het verbijsterend dat terwijl de bedbezettingscijfers al hoog zijn en nog steeds oplopen er versoepeld wordt. En het is nog erger, want stel je voor dat er volgende week een groot ongeluk gebeurt (op het spoor, in de chemische industrie, brand in een hoge flat) waar je ook nog veel IC-bedden voor nodig hebt? Plus de andere vijf manier waarop het mis kan gaan; zie https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-coronacijfers-stijgen-nog-even-maar-van-dissel-is-optimistisch-is-de-derde-golf-bijna-voorbij~b953c941/.

    Kuipers en Gommers spelen echter een twijfelachtige rol in deze. Want ze doen ook regelmatig uitspraken die er op neer komen dat het niet zo’n vaart loopt, of dat maatregelen niet werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Als burger, met een verleden in de gezondheidszorg en nog steeds actief betrokken, vind ik het niet te begrijpen dat niet het totale bedden- en personeelsprobleem telt. Alles te lang gericht op covid.
    Het leed en mogelijke sterfte bij uitgestelde zorg dient ook meegewogen. Voor die groep, die divers is, is het uitstel code zeer donkerrood of zwart.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.