Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het kan snel gaan

Mark van Dorresteijn
E-health en digitalisering worden populairder in de zorg. Iedereen doet er ondertussen wel iets mee. Tegelijkertijd zet de wetenschap ook grote stappen.
Het kan snel gaan
Foto: Mark van Dorresteijn

De overheid stuurt al tijden hard op zelfredzaamheid en preventie. De effecten daarvan worden langzaamaan zichtbaar. Patiënten en cliënten mogen steeds meer zelf bepalen; ze hebben soms de informatie al eerder dan de arts. Een mooi voorbeeld daarvan is het UMC Utrecht waar de uitslag van een onderzoek zonder vertraging in het patiëntportaal wordt gepubliceerd.

Stamcellen

Vorige week was ik op een conferentie over personalized medicine. Dat betekent zoveel als dat de behandeling compleet gericht is op de patiënt. In het ultieme geval schrijft de dokter een therapie voor die volledig is afgestemd op jouw leefstijl, lichaam en geest. Geneticus en arts Hans Clevers vertelde over enkele mogelijkheden met stamcellen. De wetenschap ziet dat elk soort weefsel eigen stamcellen heeft, denk aan de darmen, longen, het hart en zelfs de hersenen hebben naar grote waarschijnlijkheid eigen stamcellen. Wetenschappers zijn erin geslaagd om gezonde stamcellen uit de lever van een muis te transplanteren in een muis met een leverafwijking. De stamcellen werken als een oneindige bron van nieuwe cellen en zo wordt langzaam een orgaan weer gezond gemaakt. In werkelijkheid is het oneindig veel ingewikkelder, maar het gaat erom dat we straks in staat zullen zijn om gezond weefsel in ons lichaam te plaatsen waardoor we problemen nog beter kunnen bestrijden.

Grenzen

In tegenstelling tot vroeger regelen mensen veel zaken via het beeldscherm. De bankzaken, de boodschappen en zelfs de zorg regelen we vanuit onze luie stoel. De kapster en pedicure komen thuis. Wellicht kunnen we straks ook thuis eenvoudig een therapie ondergaan waarmee onze organen op celniveau worden gerepareerd. Dan hoeven we ook niet meer te stoppen met roken of gezonder te eten. Op dat moment hebben we daadwerkelijk eigen regie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.