Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Het Pact

Het kernwoord van 2012 is ‘samenwerking’. Wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, huisartsen, eerstelijnspsychologen, tandartsen en verloskundigen. Al deze professionals gaan bij u in de buurt samenwerken.
Het Pact

De koepelorganisaties van deze beroepsgroepen hebben hiertoe het ‘Pact van Garderen’ getekend. Het doel hiervan is om in deze tijd van krimpende middelen en stijgende zorgvraag de basiszorg beter en dichter bij de cliënt te organiseren. Voorzitter Steven van Eijck van de landelijke huisartsenvereniging LHV zei over het pact: “We zoeken de samenwerking op, niet de concurrentie”: een luid en duidelijk signaal dat de tijden definitief zijn veranderd.

Aardverschuiving

Een ander voorbeeld van deze aardverschuiving in het zorglandschap is de ‘regelarme zone’. Wie vijf jaar geleden had voorspeld dat ondernemers die een nieuw zorgconcept ontwikkelen een ‘buddy’ van VWS konden krijgen om te helpen bij het omzeilen van de regels, zou voor volslagen gek zijn verklaard. Toch gebeurt dat nu, getuige de berichtgeving over de nieuwe plannen van Thomashuizen en de Herbergier. Nog meer tekenen aan de wand? Wat dacht u van het feit dat directeur Aad Koster van brancheorganisatie ActiZ in Zorgvisie zegt dat het niet meer om het binnenhalen van zoveel mogelijk cliënten gaat maar om betere samenwerking?

Tijdperk

Het is heel mooi dat zorgaanbieders tegenwoordig in staat lijken te zijn om over financieringsschotten en mededingingsregels te stappen. Maar misschien juich ik te vroeg. Het Pact van Garderen is namelijk een overeenkomst tussen koepels en niet tussen individuele zorgaanbieders zelf. In de ziekenhuiswereld hebben we gezien dat koepels soms afspraken maken die individuele instellingen niet na kunnen komen. Zo was de afspraak tussen verzekeraars en ziekenhuizen dat ziekenhuizen niet meer dan 2,5 procent omzetgroei zouden genereren dit jaar. Maar nu blijkt dat veel ziekenhuizen op een omzetgroei van tien procent uitkomen. Deze individuele instellingen worden in het systeem nog steeds geprikkeld om meer productie te draaien, wat de koepels ook afspreken. Dus of het nieuwe tijdperk van ongebreidelde samenwerking echt is aangebroken, moeten we nog zien. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Weblog van Wouter van den Elsen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.