Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdzuster

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het gaat de goede kant op met de basiszorg in Nederland. Er is minder decubitus en ondervoeding in de zorginstellingen. Dat concludeert Ruud Halfens, onderzoeker verplegingswetenschap aan de Universiteit van Maastricht, op basis van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen.

Volstrekt onvoldoende

Vorig jaar nog luidde hij in Zorgvisie de noodklok. De basiszorg was “volstrekt onvoldoende”, zei hij toen. “Onbegrijpelijk slecht.” Duidelijke kwalificaties. En Halfens kan het weten, want hij onderzoekt al tien jaar de kwaliteit van zorg.

Terugkeer hoofdzuster

De verbetering is te danken aan de toegenomen belangstelling voor de kwaliteit van zorg. Dat blijkt ook uit de projecten van Zorg voor beter (ouderenzorg) en Sneller beter (ziekenhuizen). Maar wat als die belangstelling wegvalt? Halfens breekt een lans voor de terugkeer van de ouderwetse hoofdzuster.

“Om te garanderen dat de verbeteringen op de lange termijn beklijven is het absoluut noodzakelijk dat er één persoon verantwoordelijk voor wordt gesteld. Dat moet een meewerkend voorman of -vrouw zijn die op de werkvloer controleert of er volgens de richtlijnen wordt gewerkt. Zonder een controle op de werkvloer zullen alle vernieuwingen snel verwateren”, waarschuwt Halfens in een interview in de Zorgvisie-nieuwsbrief die vrijdag verschijnt.

Weinig interesse in basiszorg

Onbegrijpelijk is de constatering van Halfens dat bestuurders van zorginstellingen regelmatig weinig interesse tonen in de basiszorg, terwijl dit toch het product is dat ze proberen te verkopen. De basiszorg is de corebusiness van zorginstellingen. Hoe kunnen bestuurders daar geen aandacht voor hebben? Zijn ze te druk met fusies, geld, macht en status? Is het voorstelbaar dat een autofabrikant geen interesse heeft voor de kwaliteit van de auto’s? Zo’n houding wordt door de markt genadeloos afgestraft.

In de zorg gaat dat anders. Patiënten komen toch wel, mede omdat ze geen zicht hebben op de prestaties van zorginstellingen. Maar bestuurders behoren zo’n externe marktprikkel helemaal niet nodig te hebben. Goede basiszorg moet altijd voorop staan. Aanstellen dus die hoofdzuster.

Reacties (1)

Nel Muller

Ik ben het zo eens, de basiszorg is het fundament van de hele gezondheidszorg. De Hoofdzuster terug ? Graag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.