Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hospitaallobby op volle toeren

Tien ziekenhuizen op het randje van het faillissement. Het NOS Journaal bracht dit nieuws de afgelopen week met gepaste indringende toon. Dat is opmerkelijk als je weet dat dit ‘nieuws’ al een paar maanden circuleert.
Hospitaallobby op volle toeren

Voorzitter Roelf de Boer van de NVZ vereniging van ziekenhuizen luidde vorige week de noodklok in Het Parool. In het dagblad was zijn boodschap zeer duidelijk: zeker tien van de vijfentachtig Nederlandse ziekenhuizen zijn inmiddels technisch failliet door het wegvallen van aanvankelijk toegezegde financiële steun door het kabinet. Petje af voor De Boer. Het lukt hem toch maar een verhaal via de krant in het NOS Journaal te krijgen, terwijl datzelfde verhaal de afgelopen maanden zeker twee à drie keer eerder is verteld.

Een ijzersterke lobby van de NVZ. Temeer daar je vraagtekens kunt zetten of voor die tien ziekenhuizen daadwerkelijk het gevaar dreigt dat ze om zullen vallen. Zo heeft Zorgvisie van bronnen uit de bankwereld vernomen dat men daar het risico van faillissementen in de ziekenhuisbranche klein acht. Een bank schiet immers niets op met een ziekenhuis dat bankroet verklaard is. Al het eerder geïnvesteerde geld is dan namelijk foetsie. Je krijgt dat niet terug door de boedel te verkopen, want niemand wil een mislukt ziekenhuis overnemen.

Lezers met een goed geheugen herinneren zich vast nog wel dat een soortgelijk verhaal speelde ten tijde van de invoering van de dbc-systematiek. Toen de dbc’s werden ingevoerd, riep de NVZ dat de ziekenhuizen door de financiële onzekerheid hun jaarverslagen niet zouden kunnen inleveren. Omdat de ziekenhuizen niet voldoende gegevens over de financiering zouden kunnen geven, zouden accountants geen verklaring willen afgeven voor de jaarverslagen met als gevolg dat ziekenhuizen zouden omvallen.

Zoals we nu weten, heeft het allemaal niet zo’n vaart gelopen. En zelfs al zou het dit keer wel een probleem worden en er zou een ziekenhuis gaan wankelen, dan zullen er in de maatschappij genoeg mechanismen op gang komen om de helpende hand te reiken. Wat dat betreft hebben ziekenhuizen niet alleen een goede lobby, maar ook een goed vangnet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen) Volg mij op Twitter!

Lees meer:

Weblog Wouter van den Elsen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.