Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Houd uw zorgprofessionals op de been

In de zorg werken is nu meer dan ooit topsport. Zorgprofessionals zijn in de hoogste versnelling aan het werk. 'Overheid en vooral werkgevers zullen als een soort ‘NOC*NSF’ meer moeten investeren in de gezondheid van deze topsporters', schrijven Simon Heesbeen en Eva de Groot van Berenschot.
Groenjpg

Het coronavirus legt het leven bijna stil: niet naar school of werk, geen sporttrainingen of sociale activiteiten. Maar in het epicentrum van de crisis zijn zorgprofessionals in de hoogste versnelling aan het werk om iedereen met coronavirus- of andere gezondheidsklachten bij te staan. In het ziekenhuizen, maar ook in de andere zorgsectoren waar zij voor de (kwetsbare) medemens het verschil maken.

Overal is zichtbaar hoe gedreven zorgprofessionals zichzelf steeds weer overtreffen. Zij draaien extra lange diensten in fysiek en emotioneel extreem moeilijke omstandigheden, lopen continu op hun tenen en werken op innovatieve wijze samen om met soms beperkte middelen de beste zorg te leveren. Zelfs oud-zorgprofessionals melden zich. Intussen kampen ook zij met grote onzekerheid. Hoe gaat het met onze voorraden, hoe ontwikkelt de toestroom van patiënten zich, zal de epidemie uitdoven?

De gezondheid van de zorgprofessionals staat al jaren onder druk, onder meer vanwege de ervaren werkdruk. De meest recente cijfers van IZZ laten zien dat hun zorggebruik wederom is toegenomen. In 2019 stegen bovendien opnieuw het verzuim en verloop in de zorg.

Meer prioriteit

Na de huidige piekbelasting zal de zorgsector gehavend uit de strijd komen. Er is dan echter geen tijd om op adem te komen. Naast de reguliere zorg zal er een inhaalslag moeten worden gemaakt van alle zorg die tijdens de crisis is uitgesteld. Dus blijft de belasting van zorgprofessionals hoog, terwijl hun belastbaarheid afneemt.

Een verontrustend vooruitzicht. Want we hebben alle zorgprofessionals niet alleen nu, maar ook de komende jaren hard nodig. Uiteraard is elk individu primair zelf verantwoordelijk voor de eigen gezondheid, maar overheid en vooral werkgevers zullen als een soort ‘NOC*NSF’ meer moeten investeren in de gezondheid van deze topsporters.

Individuele benadering

Bijvoorbeeld door alle zorgprofessionals de beste faciliteiten te bieden om op een gezonde manier aan de gezondheid van anderen te werken. Door hen continu te stimuleren en te faciliteren om bij alle verleidingen en uitdagingen op het werk en in hun privéleven steeds de juiste keuze te maken. Dit vraagt een individuele aanpak: elke topsporter heeft immers zijn eigen achtergrond, ervaringen, doelen, sterken en zwakten.

Machteld Huber biedt met Positieve Gezondheid een passende benadering. Zij definieert gezondheid als ‘het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in ieders leven’ (2011). Het is een brede en tegelijkertijd persoonlijke benadering die past bij de zorgprofessional.

Met deze benadering geeft u medewerkers zicht op hun sterke punten en faciliteert en stimuleert u hen om hiernaar te handelen. U als werkgever ontdekt wat nodig is voor een plezierige werkomgeving, met tijd en aandacht voor het individu. Een omgeving ook waar medewerkers zich veilig voelen om hierover het gesprek te voeren en ook de faciliteiten krijgen om het beste in henzelf naar boven te halen. Net als NOC*NSF zouden werkgevers hierover afspraken moeten maken met de overheid.

Aan de slag

  • Maak duidelijk waarom uw organisatie wil investeren in gezondheid. Gezond werken in het DNA van uw organisatie krijgen, begint met een gedeelde motivatie.
  • Bepaal samen concrete doelen. Zorg dat de gehele organisatie deze doelen kent.
  • Inspireer uw medewerkers door bijvoorbeeld een interactieve workshop van Institute for Positive Health of collega-organisaties die hiermee al gestart zijn.
  • Stel een klein voortrekkersteam samen van enthousiaste medewerkers uit alle lagen van de organisatie en geef hun kaders en het mandaat om een passende topsportcultuur en faciliteiten te organiseren.
  • Bepaal samen hoe elke medewerker de ruimte en regie krijgt om deze faciliteiten naar eigen behoefte te benutten.

Net als altijd gaan de kosten voor de baten uit en vergt iets nieuws tijd. Bedenk dat als u goed zorgt voor uw medewerkers, zij nog beter voor de cliënten kunnen zorgen. Dat levert u als werkgever ook de nodige voordelen op: meer tevredenheid, betere kwaliteit en grotere aantrekkingskracht op potentiële cliënten en medewerkers. De investering verdient u terug met een lager verzuim en minder verloop, iets waar ook de overheid baat bij zal hebben.

Toon dus eenzelfde doelgerichtheid, geduld, discipline en doorzettingsvermogen als uw zorgprofessionals al jaren elke dag laten zien. En doe dit vooral met net zo veel plezier als zij. Dan heeft deze aanpak alleen maar winnaars.

Simon Heesbeen en Eva de Groot zijn adviseur bij Berenschot

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.