Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Interim-verlossers

Interim-bestuurders kunnen wonderen verrichten. Menig zorgorganisatie is door een tijdelijke manager uit het financiële slop getrokken. Daar mag best een flinke beloning tegenover staan.
Interim-verlossers

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de jaren 2006 en 2007 voor 6,75 miljoen euro aan interim-managers uitgegeven. Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim-bestuurder. Die kost de instelling gemiddeld dertigduizend euro per maand. Aldus onderzoek van het RTL Nieuws. Deze week maakte de Vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVZD) bekend een salariscode te ontwikkelen waarin ook het interim-bestuur is meegenomen. NVZD-directeur Jan Aghina laat in Zorgvisie weten dat de code instrumenten zal bevatten waarmee de betaling van bestuurders ad interim ingeperkt kan worden. Deze inperking op de interim-beloning is een politiek signaal, aldus Aghina.

Het is echter de vraag of de sector geholpen is met dit signaal. Interim-bestuurders zijn niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat zij vaak zeer waardevolle diensten verlenen. Recent voorbeeld is de tijdelijke bestuurder van gehandicaptenzorgorganisatie Triade, Hans Voogt. Voogt volgde in oktober 2008 de afgetreden Anneke Groenenberg op. Bij zijn aantreden zat Triade midden in financieel zwaar weer vanwege het ontplooien van verlieslatende activiteiten. Er werd voor 2008 een verlies van 4,5 miljoen euro verwacht op een totale omzet van 65 miljoen. Onder leiding van Voogt wist de organisatie december al positief af te sluiten. Het verlies over 2008 is uiteindelijk uitgekomen op 3,5 miljoen. In de eerste maanden van dit jaar schrijft Triade zwarte cijfers. Is zo’n prestatie tienduizenden euro’s per maand waard? Wel als je bedenkt dat het contract met een interim-bestuurder zeer flexibel is. Na het op orde brengen van de boekhouding vertrekt de interimmer weer zonder gouden handdruk. Die flexibiliteit heb je niet bij bestuurders in vaste dienst. Tel daar het voordeel bij op dat een interimmer zijn eigen pensioenpremies betaalt en het wordt duidelijk dat een tijdelijke bestuurder vaak elke euro waard is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

1 REACTIE

 1. Als je interims in huis haalt is een einde van de vaste medewerkers en einde van het bedrijf.
  Tijdens hun intrim periode
  zitten gewoon nog via computer
  en mobiel hun eigen bedrijfjes
  te regelen wat kost dit niet
  Ze maken medewerkers af hebben
  geen enkele kennis van zaken
  wat betreft de branche de ene keer is het zorg andere keer is het een garage bedrijf
  leven de interimmers
  De naam is ook verkeerd van interims moet schoonmakers heten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.