Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lekker eten doe je samen

Wat is lekker eten? Over die vraag wordt regelmatig in de zorg gediscussieerd.
Lekker eten doe je samen

Veel instellingen winnen voor het voedingsaanbod extern advies in. Ik krijg in de meeste interviews met professionals en bestuurders te horen dat eten vooral lekker moet zijn. Daarna volgt natuurlijk dat het gezond moet zijn, van goede kwaliteit en dat er wat te kiezen valt. Facilitaire managers benadrukken ook de haalbaarheid en betaalbaarheid. Logisch, want dat zijn voor hen belangrijke zaken. Zorgmanagers beginnen daar meestal niet over. Zij kijken weer naar de interactie met de verpleging. Ook logisch.

Kosten mogen stijgen

Opmerkelijk genoeg hoor ik een raad van bestuur meestal niet over de kosten. Sterker nog, vaak genoeg zeggen bestuurders dat als er goede ideeën zijn en er een degelijk plan is, de kosten wel mogen stijgen. Soms zelfs met serieuze bedragen. Dat vind ik boeiend, want daarmee zegt een raad van bestuur eigenlijk hetzelfde als de meeste operationele medewerkers, namelijk lekker eten mag wat kosten. Dat is vooral opvallend in deze tijd van aanzienlijke besparingsopgaven. Opvallend, maar niet vreemd. In moeilijke tijden moet je niet bezuinigen op zoiets elementairs als eten. Tijdens zware oefeningen krijgt een soldaat altijd goed te eten en op een schip is de kapitein overal de baas, behalve in de kombuis. Eten is voor ieder mens een elementaire behoefte.

Belangen verschillen

Eten is dus belangrijk, maar het belang is verschillend voor professionals en bestuurders en voor bewoners en patiënten. Het belang van lekker eten voor bewoners/patiënten kan bovendien afhangen van het moment. Zeker in een zorginstelling kan dat erg situationeel zijn. Zo heb je zin in eten en even later heb je geen trek meer. Terwijl eten voor het herstel soms hard nodig is.

Wat zeggen bewoners en patiënten eigenlijk zelf over het belang van eten? Zij zien lekker en gezond eten als een vanzelfsprekendheid. Dat kan ook makkelijk in Nederland, want we hoeven ons hier niet druk te maken over de benodigde nutriënten. Bewoners en patiënten hechten wel veel belang aan de sociale kant van eten. Als je iets belangrijk vindt, wil je dat delen met anderen. Met familie, vrienden of mantelzorgers. Dat kan ook met medebewoners of andere patiënten, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Het gaat er om dat je een beleving deelt met mensen die er voor jou toe doen. Beleving samen delen is ook een elementaire behoefte.

Moeilijke tijden

Volgens mij neemt het belang van eten toe, juist doordat de tijden moeilijk zijn. Een gezonde, verantwoorde maaltijd eten, samen met familie, bezoek of mantelzorgers. Met dit sociale aspect is veel kwaliteit te winnen, maar dan moet een instelling dat wel benaderen als een kernpunt van de dienstverlening. Een kans om echt de wens van de klant te vervullen. Daarvoor moet een instelling investeren in geschikte faciliteiten, een aantrekkelijk assortiment en gastvriendelijke medewerkers. Met een goed plan zijn de kosten vaak geen probleem voor veel raden van bestuur. Die vinden lekker eten namelijk belangrijk.

 


Carel Wielinga,


managing partner cure & care bij Hospitality Consultants

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.