Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mislukte zorgfusies

Medewerkers van het noodlijdende Philadelphia willen de fusie met Evean Groep terugdraaien. Zij vragen bestuurder Bram Troost om Philadelphia los te maken uit fusie-organisatie Espria. “De anderhalf miljoen euro die Philadelphia in 2008 er al in heeft gestoken, heeft voor de cliënten van Philadelphia tot nu toe nog niks opgeleverd”, schrijven zij.
Mislukte zorgfusies

De fusie houdt volgens hen de aandacht weg van de interne problemen van Philadelphia. Daarmee hebben de zorgverleners een punt. Bestuurders die bezig zijn met fusies, hebben geen tijd voor wat er gebeurt op de werkvloer. Toch regent het sinds de intrede van marktwerking fusies in de zorg. Samensmelten met de concurrent vergemakkelijkt onderhandelingen met verzekeraars, bespaart overheadkosten en maakt investeringen mogelijk – zo is de hoop.

De praktijk is dat de meeste fusies in het bedrijfsleven mislukken en er geen reden is om te veronderstellen dat dit in de zorg anders is. Uit onderzoek blijkt dat de optimale omvang van een ziekenhuis vierhonderd bedden is. Voor organisaties voor langdurige zorg is dat onbekend. Juist in de AWBZ zijn de afgelopen jaren monsterorganisaties ontstaan. Evean Groep had in 2007 11.732 arbeidsplaatsen en 764 miljoen euro omzet, Philadelphia 4.986 arbeidsplaatsen en 296 miljoen omzet. Beide zijn in 2008 bestuurlijk gefuseerd in Espria, dat een personele unie vormt met woningcorporatie Woonzorg Nederland.

Of dit de optimale schaal is, valt te betwijfelen. De werknemers van Philadelphia denken in elk geval van niet. Misschien keert na een periode van megafusies de wal nu het schip. Onlangs werd bekend dat de werkmaatschappijen van Meavita Nederland (in 2006 498 miljoen euro omzet en 9.700 arbeidsplaatsen) weer uit elkaar gaan vanwege de financiële problemen. De fusie heeft geen besparingen opgeleverd, integendeel: “De reorganisatiekosten binnen de combinatie werden te hoog”, zei de nieuwe bestuursvoorzitter Charles Laurey in Zorgvisie. Dit moet collega-bestuurders tot nadenken stemmen. Want een fusie die niet baat, schaadt wel degelijk. (Zorgvisie – Krista Kroon)

1 REACTIE

  1. Mevrouw Kroon kiest er voor om met de stroom mee te beweren dat fusies meestal mislukken, dat dat dus voor de zorg ook zo is en stelt aan de hand van de berichtgeving over Meavita en Espria vast dat dit dus schadelijk is. Als ze zegt dat bestuurders over hun fusieplannen moeten nadenken ligt de suggestie dat deze moeten terugkeren van dit heilloze pad.
    De geringe nuance en de stroom van publicaties die dezelfde richting opwijzen, zal bereiken dat velen van mening zullen zijn dat mw. Kroon groot gelijk heeft. Toch is de bewering zeer vergelijkbaar met het aan partners die overwegen te trouwen dat dringend af te raden vanwege cijfers van echtscheidingen, verhalen over mishandeling binnen huwelijk, enzovoort.
    Toch zal blijken dat er getrouwd zal blijven worden en dat er een grote groep mensen daar gelukkig en tevreden over zijn en blijven. Daarbij is angst geen goede raadgever. Het is belangrijker om voor het huwelijk geen valse verwachtingen te hebben, elkaar niet een mooier beeld voor te schotelen dan de realiteit is.
    Met fusies is dat niet anders. Laat je niet door angst leiden, maar door de dingen die je samen wil bereiken en maak daar reële plannen voor. Doe het professioneel. En soms gaat dat toch nog fout, overigens ook als er niet gefuseerd wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.