Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Narcisme-index voor leiders

Narcistische leiders wisselen vaker van strategie en doen meer en grotere overnames en fusies. Daarbij boeken ze wisselvalliger resultaten dan collega's die minder last hebben van hun ego.

Twee onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een ‘narcisme-index’ bedacht om vast te stellen hoe gecharmeerd topmensen van zichzelf zijn. Dat meldt de nieuwsbrief Sociale Innovatie. Uitgangspunt van de onderzoekers is dat narcistische leiders zichzelf graag horen, zien en belonen. Daarom hebben ze onder meer gekeken naar de afmeting van de foto van de ceo in het jaarverslag, hoe vaak hij – inderdaad: meestal hij – genoemd wordt in persberichten of hoe vaak het ik-woord in interviews valt. En ze hebben uiteraard gekeken hoe veel salaris hij meer verdient – althans ontvangt – dan medebestuurders.

Hoe tevreden narcisten ook zijn met zichzelf: per saldo leveren ze geen structureel betere resultaten dan bescheidener collega’s.

Gewone managers in Nederlandse bedrijven vinden vooral een samenbindende visie voor de organisatie van belang, zo blijkt uit recent onderzoek van &Samhoud. Van de resultaten word je niet vrolijk: slechts een op de zes managers vindt dat Nederlandse bedrijven een inspirerende visie hebben.

Dus leider, neemt u plaats voor de spiegel. Hoe blij bent u met degene die u voor u ziet? Hoe wispelturig bent u? Hoe blij bent u met de resultaten die u boekt? Ter geruststelling: spreek niet te hard, dan hoort u het antwoord alleen zelf.

Bent u redelijk tot zeer tevreden met de antwoorden? Stuurt u dan een e-mail naar ruud.koolen@reedbusiness.nl. Weest u niet al te bescheiden: we zoeken nog een ZorgVisie manager van het Jaar.

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.