Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Nieuwe Wet zorg en dwang vraagt zorgvuldige voorbereiding

Het plaatsen van een valmat met alarm naast het bed, het checken van de woonruimte op gevaarlijke voorwerpen en het beperken van het ontvangst van bezoek, in de thuiszorg zijn dit geen ongebruikelijke situaties. Wat veel thuiszorgorganisaties en thuiszorgmedewerkers niet weten, is dat deze maatregelen met de inwerkingtreding van de Wet zorg en dwang (Wzd) onder dwang kunnen vallen en daarom officieel niet zijn toegestaan.  
Ietjekok660

Om patiënten te beschermen en om zorgverleners de mogelijkheid te bieden om toch dwang toe te passen, wordt per 1 januari 2020 de Wzd van kracht. Om aan alle eisen van deze wet te voldoen, moeten instellingen zich goed voorbereiden. Zo lang zij zich niet bewust zijn van het toepassen van dwangmaatregelen door hun medewerkers, gaat dit naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren. Met alle risico’s van dien. Hoe zorg je er nou voor dat je als organisatie voldoet aan de eisen van de wet?

De Wzd heeft als doel cliënten te beschermen. Het uitgangspunt is dat onvrijwillige zorg niet wordt toegepast, tenzij er geen andere mogelijkheid is. Om dat te kunnen bepalen en waarborgen, is het noodzakelijk een aantal stappen te volgen zoals het vastleggen van risico’s, externe deskundigen raadplegen, blijven monitoren en kijken of je kunt afbouwen.

Bestuurlijke boete

Als hier niet aan wordt voldaan, loopt de instelling het risico op een bestuurlijke boete van maximaal 33.500 euro per overtreding. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan zelfs tot sluiting van de instelling overgaan. Net als nu al het geval is, kunnen zorgverleners strafrechtelijk worden vervolgd. Dit zijn slechts enkele gevolgen van het niet nakomen van de Wzd.

Implementatie

Het is voor thuiszorginstellingen van groot belang om de wetgeving te implementeren. Ook cliënten en hun familieleden die op de hoogte zijn van de Wzd kunnen kritische vragen stellen aan. Daarom is het van groot belang dat instellingen aan de slag gaan met implementatie van de wet. De wet treedt volgend jaar in, maar om het soepel te laten verlopen kunt u als instelling beter nu al aan de slag. Dit zijn de belangrijkste stappen die u als management kunt nemen om goed voorbereid te zijn:

  1. Inlezen in de wetgeving
    Maak voor de organisatie duidelijk welke maatregelen onder dwang vallen, in welke situaties dit kan worden toegepast en welke stappen moeten worden doorlopen voordat besloten wordt dwang toe te passen. Waar nodig professionele hulp inschakelen bij de uitleg van de nieuwe wet- en regelgeving en implementatie.
  2. Huidige processen analyseren en aanpassen
    Maak inzichtelijk in hoeverre dwang op dit moment wordt toegepast, en welk proces daaraan ten grondslag ligt. Pas waar nodig het beleid aan op de nieuwe wetgeving.
  3. Personeel scholen
    Communiceer het aangepaste beleid naar medewerkers en maak hun ook vertrouwd met de nieuwe wetgeving.

Bij het voorbereiden op de nieuwe wetgeving is het belangrijk om altijd vrijwillige zorg als uitgangspunt te houden. Voordat besloten wordt om dwang toe te passen, moeten eerst alle vrijwillige opties worden afgetast. Als er geen alternatieven zijn en de juiste stappen zijn genomen, kan over gegaan worden tot het toepassen van dwang.

Ietje Kok is advocaat bij HVG Law 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.