Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onder dementieprofessoren’ biedt totaalbeeld dementie-onderzoek

Het werk, de onderzoeksterreinen, de samenwerkingsverbanden en inzichten van alle Nederlandse dementieprofessoren zijn voor het eerst gebundeld.  Voor het boek ‘Onder dementieprofessoren’ interviewde hoogleraar en zorgbestuurder Robbert Huijsman 44 collega-wetenschappers. Hij kwam zo tot een unieke interviewbundel over alle facetten van onderzoek en zorg in het dementieveld.
Robbert Huijsman
Robbert Huijsman

Huijsman startte in de zomer van 2018 een lange reeks van interviews met collega-hoogleraren. Huijsman houdt zich al twintig jaar bezig met het onderzoeksveld van dementie, onder andere als bestuurslid van de Coöperatie Deltaplan Dementie, als projectleider van het nationaal Actieplan casemanagement dementie en programmaleider van het landelijke praktijkverbeterprogramma Dementiezorg voor Elkaar en meer recent als zorgbestuurder bij Geriant.

Doorbraken

Huijsman: ‘Toen ik dit project voorstelde aan collega-hoogleraren Henk Nies en Mirella Minkman, dachten we dat we op zo’n achttien interviews zouden uitkomen. Het zijn er maar liefst 44 geworden. Dat was voor mij zelf ook een teken dat we elkaar niet genoeg kennen en ontmoeten in dit veld. Met dit boek wil ik een steentje bijdragen om het belang van de wetenschap en de mens met dementie weer voorop te stellen. Zodat we tot oplossingsrichtingen en doorbraken komen in de toekomst van dementiezorg.’ Daarom heeft Huijsman ook veel werk gestoken in de portretten van elke dementieprofessor, inclusief een overzicht van kernpublicaties.

Preventie

Een belangrijke boodschap is volgens Huijsman dat een derde van de dementiegevallen te voorkomen is met goede levensstijlkeuzes. ‘Dat blijkt nu uit allerlei internationaal onderzoek. Zo blijkt onderwijs tot je 18e heel belangrijk te zijn, net als het blijven gebruiken van je grijze massa. Leren en tweetalig denken stimuleren het aanmaken van nieuwe neuronen zó sterk dat je cognitieve reserves opbouwt die later als buffer dienen voor dementie. Maar ook de kwaliteit van je gehoor, je bloeddruk, zwaarlijvigheid, depressie en eenzaamheid hebben aantoonbaar grote invloed op het risico voor dementie. Daarin kun je gezonde keuzes maken.’

Breder kijken

Huijsman hoopt met zijn boek een aanzet te geven voor een bredere samenwerking op het hele dementiegebied van puur fundamenteel tot toegepast sociaal-maatschappelijk onderzoek. ‘Het kabinet is al een preventie-alliantie gestart. Wat dat betreft, doet Nederland als land al best veel aan dementiepreventie. Maar we moeten wat mij betreft veel breder kijken. Ik denk aan een dementievriendelijke samenleving, waarin de huisarts bijvoorbeeld bewegen op recept kan voorschrijven en waarin de thuiszorg in de wijk extra aandacht heeft voor dementiepreventie.’

Enorme puzzel

Tot slot doet Huijsman in zijn bundel ook een oproep aan zijn collega-dementieprofessoren. ‘Dementie is een enorme puzzel met heel veel stukjes. Je kunt er een generalistische visie op ontwikkelen of je kunt je juist heel erg specialiseren in een enkel onderwerp. Wat ik hoop. is dat we als heel veld wat vaker bij elkaar gaan komen, onze onderzoekslijnen gaan samenbrengen en onze communicatie over deze ziekte beter stroomlijnen. Bijvoorbeeld door kernpublicaties en interviews te blijven aanleveren voor de bundel ‘Over dementieprofessoren’ zodat die regelmatig geactualiseerd kan worden.

Huijsman pleit er voor dat de dementieprofessoren geregeld bij elkaar komen voor uitwisseling en gezamenlijke ideevorming. ‘Een midweek op Terschelling met z’n allen lijkt me wel mooi en heel nuttig om samen die grote dementiepuzzel te gaan leggen.’

Het boek ‘Onder dementieprofessoren’ is gratis te dowloaden via Vilans en Alzheimer Nederland.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.