NZa-rapport over wachttijden: grondig en toch vaag

Het NZa-rapport over de wachttijden voor eerste polikliniekbezoeken (EPB's) is grondig maar de vier aanbevelingen gaan voorbij aan zes punten van belang.
Guus-Schrijvers300.jpg

Acht specialismen hebben een wachttijd voor eerste polikliniekbezoeken (EPBs) van meer dan vier weken, aldus een recente publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit. Om deze wachttijden te verkorten doet de NZa vier aanbevelingen: 1. burger beter informeren; 2. beter registreren; 3. afspraken tussen specialisten en zorgverzekeraar en 4. substitutie. Het rapport en haar bijlagen zijn grondig. Maar ik miste zes punten in de vage aanbevelingen.

  1. In Nederland daalde het aantal EPB’s van tien miljoen in 2011 naar acht miljoen in 2015. Stijgt het totale aantal EPB’s in 2017? De NZa zegt hierover niets. Hierop aansluitend: de gemiddelde wachttijd voor
2
76

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2
76
Guus Schrijvers

Oud-hoogleraar Guus Schrijvers is nog steeds actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.