Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Op marktplaats staan geen 50.000 rollators

Karen Gerbrands
Als de loophulpmiddelen uit het pakket gaan, zijn niet alleen ouderen de dupe. Rollators maken slechts 12,5 procent van het verzekerde loophulpmiddelenassortiment uit. Dit is gewoon een verdere uitkleding van het verzekerde pakket onder valse voorwendselen.
Op marktplaats staan geen 50.000 rollators

De discussie over de rollator en overige loophulpmiddelen wordt verkeerd gevoerd. Het beeld overheerst van een verzorgingshuis waar in de hal diverse rollators werkloos aan de kant staan. Of oma die ooit een rollator heeft aangevraagd en deze nauwelijks gebruikt. Verspilling denken we dan en bezuinigen op verspilling kan natuurlijk geen kwaad. Waarom zouden we die met zijn allen bekostigen via de zorgpremie? Maar het gaat niet alleen om de rollator en het gaat niet alleen om ouderen.

Op jaarbasis hebben we het over pakweg 400.000 loophulpmiddelen die via een uitleenservice verstrekt worden na een sportblessure, na een operatie, na een ongeluk en bij verminderde mobiliteit in verband met ouderdom. Het gaat om elleboogkrukken, okselkrukken, looprekken, wandelstokken (drie- en vierpoot) en ook rollators. De rollator heeft op het totale loophulpmiddelenassortiment slechts een aandeel van ongeveer 12,5 procent ofwel zo’n 50.000 stuks.

Slecht aanbod op de markt

Het argument dat je een rollator op Marktplaats makkelijk tweedehands kunt aanschaffen voor 50 euro is een loos argument. Een zoekactie levert hooguit 750 advertenties op, waarvan een deel in roestige en twijfelachtige staat. Waar moeten de overige 42.500 mensen naartoe die ook een rollator nodig hebben? Naar de bouwmarkt? De vergelijking tussen de rollator en de fiets slaat de plank eveneens volledig mis. Als je fiets een lekke band heeft ga je gewoon een keertje lopen, maar als je rollator buiten gebruik is, zit je vast in je stoel en kun je nergens heen. Bovendien moet een rollator aan ISO-HKZ normen voldoen, een rollator moet ingesteld, aangemeten en gecontroleerd worden. En de rollator moet uitgelegd worden aan de gebruiker voor veilig gebruik.

Blessures en revalidatie

Bij een sportblessure of na een operatie wil je liever niet hoeven zoeken naar een loophulpmiddel. Je komt thuis en wilt dat je krukken direct beschikbaar zijn. Na je revalidatie wil je de krukken weer gewoon kunnen inleveren zonder je druk te maken over beschadiging of reiniging. Dat is nu allemaal goed geregeld, maar straks niet meer. Als de loophulpmiddelen uit het pakket gaan, maakt niemand zich meer druk om de uitleenservice 24 uur per dag, zeven dagen in de week, goed te regelen. Niemand is meer verantwoordelijk en als patiënt moet je het zelf maar uitzoeken. Het resultaat? Meer valincidenten, meer heupoperaties, meer ellende. En dat terwijl de loophulpmiddelen mensen mobiel houden waardoor ze beter kunnen meedraaien in de maatschappij.

Kosten doen baten teniet

De directe kosten van een valincident bedragen gemiddeld 3.400 euro. Een heupoperatie met revalidatie kost 35.000 euro. We hebben nu al te maken met meer dan 1 miljoen valincidenten per jaar. Denkt FC Kunduz nu werkelijk 20 miljoen te kunnen besparen?

Dit is gewoon een verdere uitkleding van het verzekerde pakket onder valse voorwendselen. Naast het liggeld in het ziekenhuis kun je ook nog je portemonnee trekken voor je krukken, die je eerst op Marktplaats moet gaan regelen. De voorraad ongebruikte hulpmiddelen zal niet afnemen maar toenemen waarbij alleen de hulpmiddelenfabrikanten garen zullen spinnen. Van duurzaam en effectief beleid is geen sprake.

Karen Gerbrands, Tweede Kamerlid PVV

Lees meer

Weblog Karen Gerbrands

10 REACTIES

  1. in het verzorgingshuis bij ons gaan de rollatoren die over zijn(vaak van overleden bewoners, naar de oud-ijzer boer!Polen zit vol met rollators, en wil ze ook niet meer hebben..er is geen goed hergebruik-systeem(ook door de regelgeving die aan deze producten zit) jammer..

  2. Lees alle reacties
  3. Mevrouw Gerbrands is eindelijk iemand die in het dossier kijkt en de gevolgen begrijpt. Het roepen ‘de rollator’ moet eruit klinkt leuk, maar niemand gebruikt een rollator voor de lol! Praat eens met een gebruiker en vorm dan pas een mening of het een medisch hulpmiddel is of een pleziervoertuig. Dank aan mevrouw Gerbrands om eindelijk de werkelijke gevolgen aan te geven en niet mee te doen met het makkelijke roepen voor de radio en tv!

  4. Al jaren is het in de thuiszorg en bij alle verstrekkers bekend dat er vele hulploopmiddelen ongebruikt staan. Het was de handel die stelselmatig weigerde aan een systeem mee te werken van herverstrekking. Nee, zo veel mogelijk verstrekkingen en declareren. Het is een beetje cynisch dat het nu de SP is die op basis van halve informatie vooral de fabrikanten en verstrekkers steunt en zeker niet de patienten, die immers absoluuut niet gebaat zijn bij een te duur systeem.

  5. Sinds wanneer zijn krukken 24/7 beschikbaar. Heb al vaak genoeg gehoord dat men moet wachten tot de winkel weer open is voordat men een set leenkrukken kan ophalen dus die situatie die zij schetst bestaat al zonder de bezuiniging op loophulpmiddelen.

  6. Ik vind wel als je de rolator gratis via WMO of anders hebt gekregen en hij wordt later niet meer gebruikt je hem dan of terug moet geven en als ze hem niet terug willen je hem dan gratis aan een ader moet geven en niet voor geld verkopen op marktplaats.
    Een fiets een geen hulpmiddel, je hebt hem niet nodig om vooruit te komen maar een rollator is nodig voor mensen op op de been te blijven en zonder kan iemand soms niet lopen of wat verder lopen dan een paar metertjes in huis. Bij ons in het verpleeghuis worden stoelen zodra ze niet meer nodig zijn direct opgehaald, wij moeten al heeeeel wat doen om een paar wandelrolstoelen te behouden. Op medicijnen kan veel meer bezuinigd worden want die worden vaak met bosjes weggegooid en of te veel voorgeschreven en dan weer snel veanderd omdat het niet goed is.

  7. Wat kunnen politici toch eindeloos zeuren over niets. Een rollator is een hulpmiddel net als een fiets, die zit toch ook niet in het basispakket?
    Verdr zou er flink bespaard kunnen worden op rolstoelen, electrische rolstoelen etc. in die sector gaan honderden miljoen om en daar wordt wel heel gemakkelijk over gedaan in de aanschaf. In mijn verpleeghuis stonden een paar jaar geleden tientallen vrijwel nieuwe electr.rolstoelen in het magazijn. Aan de straatstenen niet te verkopen dus maar naar Roemenië.Er is geen land ter wereld waar zoveel mensen in een rolstoel rondrijden als Nederland.

  8. Joost is niet verder gekomen dan de eerste 2 zinnen van Karen’s betoog, lijkt het. En komt dan al met zijn (ver/voor)oordeel. Ik ben blij dat er nu een politicus is die duidelijk aangeeft waar we over praten als er in het Kunduz clubje (weer) geroepen wordt de “rollator” gaat eruit. Men weet niet waar men over praat en vergeet de andere (medisch verantwoorde) 87,5% toepassing van loophulpmiddelen. Dit voorbeeld is een goede overdenker hoe (politieke) besluitvorming tot stand komt: kreten en later zien wij pas de gevolgen en dan wordt er via commissies weer geplakt en gelijmd voor heel veel belastinggeld. Applaus voor deze politicus die verder heeft gekeken/onderzocht.

  9. Ik ben het niet eens met de analyse van mevrouw Gerbrands. Als je kind bent heb je een step, later een fiets en je als je ouder bent heb je een rollator. Het feit dat als je een lekke band hebt je kan lopen en als je een rollator kapot is niet, heeft niks te maken met hoe deze rollator wordt gefinancierd. Als de rollator wordt gefinancierd door belastinggeld is het echt niet minder vervelend als de rollator kapot is. Wat ik zie is dat mijn oma naar de huisarts gaat en een rollator aangesmeerd krijgt terwijl ze prima uit te voeten kan met de 2dehandse van haar buurvrouw. Maar dan zegt de huisarts: hij is gratis en ik regel alles. En mijn oma stemt dan in, omdat de dokter het wel zal weten. Overigens heeft mevrouw Gerbrands het aan haar eigen PVV te danken dat deze rollator eruit gaat. De PVV wilde immers niet onderhandelen over een Cathuisakkoord, een akkoord waarbij de rollator erin zou blijven. Dus in plaats van de schuld geven aan andere onkundige partijen mag ze eerst naar haar eigen partij kijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.