Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opinie: Mooie bijvangst spraakgestuurd rapporteren

Vilans deed onlangs een verkenning naar de eerste ervaringen met spraakgestuurd rapporteren in de wijk- en verpleegzorg. De tijdbesparing blijkt niet altijd geheel duidelijk en sterk afhankelijk van hoe het zorgproces is ingericht. Spraakgestuurd rapporteren blijkt wel een aantal andere effecten op te leveren en die zijn minstens zo belangrijk.
Juultje Naber Vilans

De cliënt kan bijvoorbeeld direct horen wat de zorgverlener rapporteert, doordat de rapportage hardop wordt ingesproken. Cliënten kunnen zo bijdragen aan het rapporteren door de zorgverlener aan te vullen. Daarmee kan een cliënt meer regie hebben en ervaren bij het eigen zorgproces.

Betere kwaliteit rapportages

Ook worden feitelijke onjuistheden sneller opgemerkt, wat leidt tot een betere kwaliteit rapportage. De kwaliteit van de rapportageteksten kan ook stijgen doordat de software automatisch bewerkingen doet op de tekst en hulp biedt bij het schrijven. Rapportages kunnen zo taalkundig worden verbeterd, wat bijvoorbeeld weer kansen biedt voor verdere patroonanalyse door algoritmen.

Slimmer rapporteren

Verder blijkt de stap naar spraakgestuurd rapporteren bij diverse organisaties bloot te leggen dat er forse verbeteringen mogelijk of wenselijk zijn in het rapporteren an sich. Van spraakgestuurd rapporteren naar slimmer rapporteren: een bredere beweging.

Geen plug and play

De eerste ervaringen uit de praktijk wijzen uit dat spraakgestuurd rapporteren geen kwestie is van ‘plug and play’. Terwijl de onderliggende technologie voor spraakgestuurd rapporteren al ver ontwikkeld lijkt, gaat de implementatie ervan in de praktijk met grote uitdagingen gepaard. Een voorbeeld hiervan is deze manier van werken inpassen in de werkprocessen.

In feite legt de stap richting spraakgestuurd rapporteren bij diverse organisaties bloot dat de wensen en noodzaak bestaan om het proces van rapporteren en zorgverlening te verbeteren. Sommige organisaties hebben dit proces al strak ingericht; bij andere blijkt beter, beknopter of op een ander moment rapporteren mogelijk te zijn. Of er komt naar voren dat voor medewerkers niet of onvoldoende duidelijk is wat relevant is om te rapporteren.

Kansen voor verbetering

Spraakgestuurd rapporteren is dus geen kant-en-klare oplossing om het rapportageproces te verbeteren. Het kan echter zeker een deel van de oplossing zijn. Spraakgestuurd rapporteren kan mooie aanknopingspunten bieden om met medewerkers in gesprek te gaan over de sterktes en de zwaktes van het rapporteren, het gebruik van het elektronisch cliëntendossier en het zorgproces in bredere zin.

Door: Juultje Naber, onderzoeker monitoring en impact bij Vilans

1 REACTIE

  1. Hi Juultje, leuk artikel! Maar ik snap nog niet helemaal waarom het plug & play is? Het idee is toch dat je bij het begin van het gesprek op “start opnemen” drukt, na het gesprek op “stop opnemen” en vervolgens moet het verslag door het systeem zijn gemaakt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.