Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud zijn wordt steeds leuker

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Oud zijn, wordt steeds leuker. Ouderen hebben meer geld te besteden en meer vrije tijd om het op te maken. Dat blijft voorlopig zo want de regering voelt er niet voor om de pensioenleeftijd te verhogen. Het goede nieuws is: we worden steeds ouder.
Oud zijn wordt steeds leuker

Volgens een recent RIVM-rapport is de levensverwachting in vijftig jaar toegenomen met zeven jaar. We kunnen dus langer genieten van onze oude dag. Liefst in ons eigen huis, ons leven in eigen hand. Dat wil ook het ministerie van VWS graag. Dan nu het slechte nieuws. Heeft u de pech te gaan kwakkelen met uw gezondheid, dan zou het wel eens heel moeilijk kunnen worden om zelfstandig te blijven wonen. Wie zich met de nodige ondersteuning nog thuis kan redden, maar vanwege een toenemend broze botstructuur een heup breekt, heeft een herindicatie nodig.Want na een operatie en eventueel tijdelijk verblijf in een verpleeghuis, is meer zorg nodig. Logisch. Maar daar denkt het Centrum indicatiestelling zorg, namens VWS, anders over. Het CIZ werkt sinds vorig jaar met zorgzwaartepakketten. Terwijl de intramurale instellingen nog tot 2009 naar hartenlust mogen oefenen met de pakketten, zijn ze voor de thuiszorg al meteen definitief.

Omdat de zzp’s zijn berekend op instellingen, waar de zorg efficiënter kan plaatsvinden, vallen ze voor de

thuissituatie te laag uit. Waardoor de onfortuinlijke oudere plots minder uren zorg krijgt in plaats van meer. Gevolg is nu dat mensen maar geen herindicatie meer aanvragen. Waarmee ouderen het risico lopen om niet die specifieke zorg te krijgen die ze nodig hebben. Maar ook zorginstellingen waar wonen en zorg zijn gescheiden, gaan er door de zzp’s financieel drastisch op achteruit. Zij zullen zich gaan afvragen of het niet rendabeler is om ouderen binnen instellingen te laten blijven. Dit staat haaks op het betoog van staatssecretaris Bussemaker die het juist belangrijk vindt dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Het argument van VWS dat ‘regels belangrijk zijn, maar dat men vooral moet kijken naar de praktische toepassing’ is natuurlijk kul. Dat werkt creatief boekhouden en daarmee ongelijkheid in de hand. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Ko Muller, voorzitter cliëntenraad

Er is weer eens niet voldoende nagedacht, De rechtsongelijkheid is al een feit, omdat de indicaties Wmo verschillend worden ingevuld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.