Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paard van Troje

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Heeft de Orde van Medisch Specialisten met Frank de Grave het paard van Troje binnengehaald? Het lijkt een slimme zet.
Paard van Troje

Een externe voorzitter kan binnen de beroepsgroep meer voor elkaar krijgen omdat hij zelf geen direct belang heeft. Een voorzitter bovendien die precies weet hoe in Den Haag de hazen lopen. En ook nog van VVD-huize is. Bezorgde medisch specialisten vertrouwen het niet. Zij vrezen dat De Grave een deal wil sluiten met Den Haag waardoor specialisten de opgelegde kortingen moeten slikken en een maximum inkomen van drie ton moeten accepteren. Als tegenprestatie mogen de coöperaties van medische staven zelf het budget voor medisch specialistische zorg gaan verdelen. Weliswaar ten koste van het vrije ondernemerschap, dus tel uit je winst.

Plafond

Politiek Den Haag kan gerust zijn: er komt een plafond op de ziekenhuiskosten. Op deze manier kan het beheersingsmodel van ex-minister Klink toch doorgang vinden. De raden van bestuur verdelen het geld dan wel niet, maar de ziekenhuiszorg blijft gebudgetteerd waardoor VWS zicht houdt op de kosten. En zelfs overschrijdingen tot vijf jaar na dato nog kan terughalen. Zo krijgen ‘graaiende’ specialisten en bestuurders hun trekken thuis. Of zaait De Grave met opzet verwarring omtrent het begrip inkomen? Bedoelt hij omzet? Alle medisch specialisten zitten na de kortingsactie van VWS al onder een jaaromzet van drie ton. Daar moet een substantieel bedrag aan praktijkkosten van af, zo zeggen de specialisten altijd. Dat zou resulteren in een inkomen van ongeveer twee ton.

Niet mopperen

Als De Grave werkelijk het inkomen bedoelt, mogen de specialisten niet mopperen. Met een beetje doorwerken, moet dat haalbaar zijn. Zelfs als de medisch specialistische zorg gebudgetteerd is. Specialisten zijn altijd al bijzonder creatief geweest in hun declareergedrag, dus daar valt vast een uitweg in te vinden. Specialisten in academische ziekenhuizen hebben het ‘slechter’ getroffen. Waar hun vrij gevestigde collega’s, of ze nu goed of slecht werk leveren, drie ton kunnen incasseren, komen de academici hooguit op twee ton uit, maar alleen als ze excellent zijn. Misschien valt het met het paard van Troje dan nog wel mee. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Weblog Carina van Aartsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.