Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prestatiemodel: beloon specialisten voor kwaliteit, efficiëntie en zinnige zorg

Performation HOTflo
In de spreekkamer leggen specialisten de basis voor kwalitatief goede, zinnige en efficiënte zorg. Wij pleiten voor een model dat al deze facetten van het werk van artsen beloont.
Thomas Herngreen Klein 3
Thomas Herngreen, Performation HOTflo

Samen met de patiënt neemt een specialist belangrijke beslissingen. Opereren of niet? Een CT-scan of een echo maken om de diagnose te stellen? Een dag langer laten liggen of naar huis met extra thuiszorg? Al deze beslissingen draaien om veel meer dan alleen ‘productie draaien’. Het gaat om het leveren van kwalitatief goede, zinnige en efficiënte zorg.

Die beloning voor zinnige zorg wordt steeds belangrijker, omdat de zorgvraag harder zal stijgen dan de budgetten door een vergrijzende bevolking en technologische ontwikkelingen, zoals nieuwe dure geneesmiddelen. Dat wil niet zeggen dat productie niet belangrijk is: een efficiënt ziekenhuis kan immers niet zonder productieve dokters.

Gedifferentieerde beloning

Beloon specialisten voor kwalitatief goede, zinnige en efficiënte zorg. Dit is waardoor de zorg goed en betaalbaar blijft. Het Prestatiemodel maakt dit mogelijk. Door de beloning van specialisten te baseren op indicatoren die hieraan bijdragen:

  • Volgen we de richtlijnen van de beroepsgroep, bijvoorbeeld de Verstandige Keuzes van de FMS?
  • Zetten we keuzehulp in bij specifieke aandoeningen, zoals liesbreuk en galstenen?
  • Benutten we de capaciteit van poli en OK optimaal?
  • Ontwikkelt onze productie zich zoals we willen?

Inzicht in deze indicatoren werkt motiverend, maakt gerichte verbeteringen mogelijk en leidt tot een beloning voor de totale prestatie van de specialist. Belangrijk is, dat indicatoren waarop beloond wordt door de dokter zelf direct te beïnvloeden zijn.

Keep it simple

Wordt het vaststellen van de beloning zo niet te complex? Nee, door het aantal indicatoren te beperken en ze samen te ontwikkelen met dokters houden we het overzichtelijk en relevant voor specialisten.

Performation werkt met meer dan tachtig ziekenhuizen samen op het gebied van capaciteitsmanagement, kwaliteit en financiële sturing. Zo dragen we bij aan goede en betaalbare zorg. Met het Prestatiemodel zetten we hiervoor een nieuwe belangrijke stap.

Thomas Herngreen is werkzaam bij Performation. Meer weten over het Prestatiemodel van Performation?

Ga naar www.performation.com/prestatiemodel en bekijk de animatievideo.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.