Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Redactioneel: Kopzorgen over vaccinatiebereidheid

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Elke dag worden de coronacijfers bekendgemaakt. Vandaag 6575 nieuwe besmettingen. Wanneer u dit leest hopelijk een stuk minder. Flink meer kan ook zodra de Britse variant van het virus daadwerkelijk aan een opmars begint.
Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Stijn Rademaker
Het is ten tijde van dit schrijven op de kop af negen dagen geleden dat Sanna Elkadiri als eerste persoon in Nederland werd gevaccineerd tegen corona. Het was een mediamoment. De pers werd verzameld en de camera’s stelden scherp op Sanna haar arm om de naald leeggespoten te zien worden. Sanna krijgt nog een tweede prik. Ik neem aan dat het journaille daar niet voor zal uitrukken, maar Sanna is wel een voorbeeld. Een voorbeeld voor mij, voor u, voor de hele zorg en voor heel Nederland. Want Sanna liet zich vaccineren met een vaccin waar significante groep mensen buiten, maar ook binnen de zorg, geen vertrouwen in lijkt te hebben. ‘Een vaccin dat in een paar maanden is gemaakt, dat kan toch niet goed zijn?’ ‘Ik spuit geen rommel in mijn lijf!’ Ik heb beide opmerkingen zelf gehoord. En die opvatting is een groot probleem, des te meer als dit soort geluiden van mensen uit de zorg komt.
De vaccinatiebereidheid baart ook de nieuwe inspecteur-generaal van de IGJ, Marina Eckenhausen, grote zorgen, zo vertelt ze in dit nummer van Zorgvisie. ‘Ik heb me altijd verbaasd over de lage vaccinatiegraad voor griep bij zorgmedewerkers. Ik ben begonnen als neonatoloog. Ik vond het de normaalste zaak van de wereld dat ik elke jaar mijn griepprik ging halen, want ik wilde niet op mijn geweten hebben dat een kind griep van mij zou krijgen.’ En even verderop de onderbouwing: ‘Gezondheid lijkt iets dat je doet voor jezelf, maar bij infectieziekten doe je ook iets voor een ander. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een kwetsbare bij je in jouw buurt.’ Niets is minder waar.
U als bestuurder in de zorg bent verantwoordelijk voor de kwaliteit en het welzijn van uw patiënten of cliënten. Toch mag u niet weten welke werknemer is gevaccineerd en welke niet. Zelfs als dat de kans op een covid-uitbraak vergroot. U kunt het goede voorbeeld geven en uzelf laten vaccineren. U kunt vragen beantwoorden en uw personeel informeren. Maar u kunt ze niet verplichten. In tijden van crisis is een registratie van gevaccineerde zorgprofessionals een must. Nu bent u verantwoordelijk, maar niet ‘in control’. Ik benijd u niet.
Simon Broersma is hoofdredacteur van Zorgvisie.