Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratie vaccinaties: een slimme overheid is beter voorbereid

Ik schrijf deze column op de dag dat de vaccinaties beginnen. U leest dit enige tijd later. Is deze column dan ‘mosterd na de maaltijd’? Nee, zeker niet, omdat voorafgaand aan het vaccineren allerlei argumenten gegeven zijn waarom Nederland later dan de omringende landen is gestart.
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

Een van die argumenten is: ‘het ict-systeem is niet eerder klaar’. Ik wil wegblijven van alle politieke keuzes die gemaakt worden, maar nu wederom een ict-systeem de schuld krijgt van een vertraging, spring ik op de barricade. Het is niet een kwestie van niet op tijd klaar zijn, het is een kwestie van niet op tijd beginnen!

Snel starten had gekund

Toen we, als Nederland, de bestelling deden van de verschillende vaccins, waren direct een aantal gegevens bekend. De dag erna had al gestart kunnen worden met het noteren van de requirements voor het systeem dat de vaccinatie zou moeten gaan vastleggen. Dus ergens in de zomer van 2020 hadden deze eisen beschikbaar kunnen zijn. Als de betrokken actoren er qua procesgang ook bij aangehaakt waren, hadden we toen al geweten dat de systemen van GGD’en en huisartsen, maar ook de ecd’s en epd’s deze informatie zouden moeten kunnen verwerken.

Leveranciers betrekken

Op dat moment hadden ook alle leveranciers van betrokken systemen benaderd kunnen worden. Dan hadden we het gesprek over prioritering van werkzaamheden kunnen voeren en was het inbouwen van een registratiemogelijkheid van de covid-19 vaccinatie voor eind 2020 bij de meeste systemen gereed geweest.

Een kwestie van planning

Het is dus geen kwestie van techniek, maar van planning. Er dient gezorgd te worden dat ook ict-leveranciers van de systemen tijdig bij dit soort processen betrokken worden. Zij moeten vroegtijdig rekening kunnen houden met extra/andere prioriteiten in hun werkzaamheden als gevolg van wet- en regelgeving of programma’s vanuit de overheid.

Tijdelijke programma’s

OIZ pleit al enige tijd voor een integrale agenda voor wet- en regelgeving, maar ook voor tijdelijke programma’s. Die tijdelijke programma’s zijn namelijk vaak zo tijdelijk, dat je er nog jaren last en plezier van kunt hebben.

Samen met branchegenoten ga ik ook in 2021 proberen de wereld van de zorg door middel van ict een beetje beter te maken.

Door: Eddy van de Werken, productmanager bij Centric en voorzitter OIZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.