Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio wordt hét thema van 2019

Het aantal ziekenhuizen voor hoogcomplexe zorg zal de komende jaren afnemen tot circa veertig, vertelde STZ-voorzitter Hans van der Schoot tegen Zorgvisie. SAZ-voorzitter Bert Kleinlugtenbeld onderschrijft de ontwikkeling om hoogcomplexe, niet veel voorkomende zorg, verder te concentreren, maar wijst erop dat tachtig procent van de zorg algemene ziekenhuiszorg is. Die moet met korte lijnen en korte wachttijden in regionale ziekenhuizen blijven.
Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter SAZ
Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter SAZ

Goede netwerksamenwerking tussen SAZ-ziekenhuizen, STZ-ziekenhuizen en academische ziekenhuizen is nodig om ervoor te zorgen dat patiënten de zorg op de juiste plek krijgen. Dichtbij waar dat kan en verder weg in geval van hoogcomplexe zorgvragen.
De juiste zorg op de juiste plek betekent vanzelfsprekend, zoals Hans van der Schoot ook aangeeft dat topklinische en academische ziekenhuizen zich niet meer op de algemene ziekenhuiszorg moeten richten. Algemene ziekenhuizen kunnen die zorg simpelweg goedkoper bieden en daarmee een bijdrage leveren aan de beperking van de kostenstijging in de zorg. Een integrale aanpak van de regionale ziekenhuizen is juist voor die zorg de beste en meest betaalbare optie. Daar hebben de zorgprofessionals korte lijnen met de huisartsen en andere zorgverleners vanuit zorg en welzijn, nauw verbonden in de regio.

NZa zet in op bekostiging van netwerken

Zorgvisie meldde op 31 oktober 2018 dat de NZa netwerkbekostiging wil faciliteren. Dan kan betaald gaan worden op basis van de toegevoegde waarde die de zorg voor de patiënt heeft gehad en niet meer op basis van de geleverde productie door zorgaanbieders.
Dit sluit goed aan bij de visie van de SAZ. Regionale ziekenhuizen spelen nu al een belangrijkere rol in het bevorderen van gezondheid en leveren een bijdrage aan de kwaliteit van leven van patiënten. Ook hun rol in het voorkomen van ziekten zal steeds belangrijker worden. De regionale ziekenhuizen werken daarbij nauw samen met de huisartsen, andere zorgprofessionals in de eerste lijn én met professionals vanuit het sociale domein.

Zorginkoop gericht op toegevoegde waarde voor patiënt

De STZ en de academische ziekenhuizen moeten de laagcomplexe zorg afstoten naar de regionale ziekenhuizen. Maar zoals Hans van der Schoot al zei, is dat nu juist de inkomstenstroom die de STZ-ziekenhuizen nodig hebben. Om uit dit dilemma te komen, is het dus ontzettend belangrijk dat de visie van de NZa praktijk wordt. Dat bij de zorginkoop integraal de omslag wordt gemaakt naar zorg die de meeste waarde toevoegt aan de kwaliteit van leven van de patiënt.
Laten we daarom gezamenlijk de handschoen oppakken. De kwaliteit en toekomstbestendigheid van de zorg zitten deels in een goede samenwerking tussen alle soorten ziekenhuizen en tussen ziekenhuizen en alle andere professionals in zorg en welzijn.

Bert Kleinlugtenbeld, bestuursvoorzitter SAZ en voorzitter raad van bestuur ziekenhuis Nij Smellinghe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.