Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa zet in op bekostiging van netwerken

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil netwerkbekostiging faciliteren. ‘Stap voor stap gaan we die kant op,’ aldus NZa-voorzitter Marjan Kaljouw. Ze wil financiële arrangementen ‘dwars door de schotten heen’ mogelijk maken.
Kaljouw Zorgvisie

Ook wil de NZa dat betaald kan worden voor het voorkomen van aandoeningen. ‘Alle pijlen moeten worden gezet op het ‘voorkomen’,’ aldus de NZa-voorzitter dinsdag tijdens het Zorg & Finance congres van Zorgvisie. De NZa werkt aan een betaaltitel voor preventie.

De heroriëntatie van de bekostiging is volgens Kaljouw nodig omdat de huidige systematiek niet is opgewassen tegen de toenemende zorgvraag en de roep om een financiering die zorg op de juiste plek mogelijk maakt. De zorgakkoorden die ieder worden afgesloten met de verschillende branches zijn niet toereikend om de druk het hoofd te bieden. Bij ongewijzigd beleid exploderen de zorgkosten. Los daarvan zijn er steeds minder mensen beschikbaar om in de zorg te werken. ‘Je zult echt een andere mindset moeten neerzetten om de solidariteit in 2040 te kunnen waarborgen,’ aldus Kaljouw.

In de visie van Kaljouw wordt zorg straks gefinancierd op basis van de toegevoegde waarde voor de patiënt en niet meer op basis van de geleverde produktie door zorgaanbieders. ‘We moeten af van het produktie draaien. Dat is een perverse prikkel.’

De NZa zal de komende tijd doorgaan met het aanpassen van de bekostiging. De kwaliteit van de zorg krijgt daarin een belangrijke plaats. ‘Het gaat erom dat we kwaliteit koppelen aan de bekostiging. Dat is niet gemakkelijk. Je moet met elkaar bepalen wat van waarde is, bijvoorbeeld bij de vergoeding van dure geneesmiddelen. Daar zal echt een maatschappelijk debat over gevoerd moeten worden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.