Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Skewiel: Pure ironie

Zorgvisie meldt dat zorgaanbieder Skewiel Trynwâlden in financiële nood verkeert. De ironie zit hem in het feit dat het zorgconcept van deze zorgaanbieder perfect in de visie van Bussemaker past.
Skewiel: Pure ironie

Mensen die tot op hoge leeftijd thuis blijven en een gemeenschap die meehelpt bij hun verzorging. Dat is zo’n beetje de toekomstvisie voor de ouderenzorg zoals de staatssecretaris die vaak schetst. Het is ook de beschrijving van de activiteiten van zorgaanbieder Skewiel Trynwâlden. Al jarenlang geldt het zorgconcept van Skewiel als lichtend voorbeeld. Niet alleen voor Nederlandse zorgverleners. Men kwam van oorden zo ver als Japan om te kijken hoe het moet. Nu blijkt dat geestelijk vader Foeke de Jong wordt afgezet. En dat Skewiel Trynwâlden is gedwongen te fuseren en intramurale zorg te gaan leveren. Oorzaak? Mensen krijgen veel vaker een indicatie ‘verblijf’. Zij worden als het ware door de wijzigingen in de AWBZ het verzorgingshuis ingejaagd. Extramurale concepten kunnen niet overleven.

Het kan natuurlijk zijn dat dit alleen maar zo lijkt. Dat er een vergissing in het spel is. Dat gebeurt vaker. Zo schrijft de staatssecretaris in haar meest recente weblog dat haar visie op de ouderenzorg verkeerd wordt begrepen. Ze richt haar woorden op de ondertekenaars van het manifest ‘Waardige zorg Nederland’. Deze opstandige groep zorgbestuurders verwijt Bussemaker dat zij geen toekomstvisie voor de ouderenzorg heeft. En dat er te veel wordt bezuinigd op de langdurige zorg voor ouderen. Maar dat is dus een misverstand, schrijft Bussemaker. “Als je naar de feiten kijkt, dan blijkt dat in tien jaar tijd de middelen voor de AWBZ verdubbeld zijn.” En daar voegt ze fijntjes aan toe: “Daar hebben directeuren van zorginstellingen overigens wel zelf een belangrijke rol in. En dat geldt vooral voor directeuren die boven de eigen gestelde norm van 220.000 euro zitten.” Niet de bezuinigingen, maar de graaiers aan de top zijn het probleem. Aan Foeke de Jong kan het niet gelegen hebben. Hij neemt volgens het jaarverslag maar 83.368 euro mee naar huis. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

4 REACTIES

 1. Foeke heeft het perfect gedaan, een voorbeeld van goed zorgbeleid en zorgvisie en gericht op ontplooiing en bevordering van zelfstandigheid en professionalisering van verzorgenden, deze man Foeke aan de kant gezet. De man die bij Pasana eruit gegooid is (EK) heeft ruim 160.000,00 uri in de zak gestoken van pasana en gaat vrolijk verder, inleveren deze afkoopsom. Foeke4ever.

 2. Lees alle reacties
 3. Een visionair als Foeke de Jong kunnen we niet missen bij het skewiel en natuurlijk moet gerehabiliteerd worden.
  Ironie: in Foeke’s kantoor zetelt nu een man,die bij de Sionsberg met problemen vertrokken is.Naast een jaarsalaris van 177.000 ,daar steekt Foeke’s 88.000 schril bij af kreeg deze mijnheer ook nog een vertrekpremie van 350.000.Ook de Sionsberg kampt met problemen.
  Wat kunnen we doen om het skewiel te redden?

 4. en in aanvulling op het opiniestuk van Wouter van den Elsen:
  De wijze waarop Foeke de Jong onderuit is gegaan vind ik ronduit tragisch.
  Destijds ben ik als manager van het Europese Interreg Noordzeeprogramma betrokken geweest bij de ontwikkeling, goedkeuring en daarmee financiering van de deelname van Skewiel aan het internationale project North Sea Rural. De deelname aan het Europese investeringsprogramma Interreg is bedoeld voor vernieuwende initiatieven en de samenwerking tussen regio’s uit de lidstaten rond de Noordzee. North Sea Rural omvatte en financierde zodoende enkele van genoemde vernieuwende activiteiten van Skewiel. Ik heb in die periode diverse keren intensief met Foeke de Jong kunnen samenwerken. In die periode ben ik onder de indruk geraakt van zijn tomeloze en integere inzet.
  Men sprak in relevante internationale en nationale kringen met bewondering over de initiatieven waarmee in Trynwâlden/Skewiel ervaring is opgedaan onder zijn bezielende leiding. Zijn inspanningen en uitstraling en de vernieuwingen bij Skewiel hebben zodoende inspirerend gewerkt in 5 andere Noordzeeregio’s. Deze activiteiten zijn het m.i. meer dan waard om behouden te blijven, om als ‘ervaringslab’ mee verder te werken.
  De instellingen voor ouderenzorg in Fryslân lijken mij juist baat te hebben bij dit soort voorlopers. Een rehabilitatie van de naam van Foeke de Jong en zijn activiteiten vind ik in dit licht van groot belang.
  Khoji Wesselius
  vh. Manager Interreg Noordzeeprogramma
  Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.