Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sleutelen aan regeerconvenant

Zorgverzekeraars Nederland heeft het helemaal gehad met zorgaanbieders. Denk maar niet dat de verzamelde verzekeraars de komende jaren nog prestatiecontracten gaan afsluiten met de ziekenhuizen. Dat leidt alleen maar tot budgetoverschrijdingen van honderden miljoenen euro’s.
Sleutelen aan regeerconvenant

ZN zit AWBZ-aanbieders achter de broek

Aanbieders van chronische zorg kunnen het ook schudden. ZN gaat ze achter de broek zitten, opdat ze premiegelden besteden aan zorg en best practices en niet langer aan slechte bestuurders en managers. En niet te vergeten: opdat ze eindelijk eens ophouden met zielige verhalen over de branche. (Lees ook ZorgVisie nieuwsbrief van deze week)

Wiegeliaans gooi- en smijtwerk

Met Wiegeliaans gooi- en smijtwerk jaagt Chiel Bos de branchedirecteuren tegen zich in het harnas. Die reageren navenant. NVZ-directeur Gita Gallé beticht Bos van demagogie: hij laat willens en wetens onvermeld dat ziekenhuizen hun doelmatigheid al fors verbeterd hebben. En volgens ActiZ-directeur Mariëlle Rompa (in de papieren Volkskrant ) strooit Bos met indianenverhalen als hij beweert dat schoonmaakorganisaties delen van de thuiszorg overnemen .

Vuurwerk na convenanten

Wat ook het waarheidsgehalte van Bos’ betoog moge zijn, het levert wel vuurwerk op na al die duffe convenanten. Ook tijdens het ZorgVisie verkiezingsdebat op vrijdag 3 november spetterde en knetterde het. De niet-verkoolde resten hebben we in samenspraak met de leidslieden van de brancheorganisaties en drie (kandidaat-)Kamerleden samengeveegd in een virtueel regeerakkoord. Welke van de drie partijen – CDA, VVD, PvdA – ook gaan regeren, een aantal punten hebben de brancheorganisaties wel gescoord.

Zorgparagrafen in regeerakkoord

Preventie (in het bijzonder in de geestelijke gezondheidszorg) komt, gekoppeld aan zorgbrede innovatie, in het nieuwe regeerakkoord. Bovendien onderschrijven alle betrokkenen een informatieplicht voor zorgaanbieders, het persoonsgebonden budget voor mensen met beperkingen en een forse verbetering van de dbc-systematiek.

Geen extra miljoenen voor zorg-ict

Noch CDA, noch VVD, noch PvdA is echter bereid om 800 miljoen, laat staan 2 miljard beschikbaar te stellen voor ICT in de zorg. En een concrete uitwerking van het recht op zorg laat ook nog even op zich wachten. Maar voor de rest hebben zorgverzekeraars en zorgaanbieders gezamenlijk enkele paragrafen aangedragen voor het nieuwe regeerakkoord. Zeg maar: ingrediënten voor een nieuw regeerconvenant.

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.