Slikken en stikken

De sfeertekeningen van de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn afschrikwekkend: 'hete herfst', 'mes op de keel', 'oorlog' en een meldpunt voor klachten.
Klaas Meersma

Zorgverzekeraars ponden de positie die de Zorgverzekeringswet hen geeft maximaal uit, vaak geholpen door hun grote marktaandelen in de regio. De zwakke onderhandelingspositie van veel zorgaanbieders lijkt een economische realiteit.
Tegelijkertijd woedt in een andere uithoek van de economie een vergelijkbare strijd: die tussen supermarkten en leveranciers. De koppen boven de nieuwsberichten zijn vergelijkbaar: ‘Plus wil leveranciers afknijpen’, ‘Boeren betalen prijzenoorlog supermarkten’, ‘Prijzenslag schreeuwt om effectieve aanpak macht supermarkten’ en ook hier een meldpunt.

Juridische normen bij inkoopmacht

Biedt het recht bescherming aan de zwakkere partij? In het algemeen zijn de juridische normen bij inkoopmacht open en weinig concreet. Contractvrijheid

18
44

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.