Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stokpaardjes oude politiek

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Betuttelen is weer populair. Of het nu om het oppakken van een cartoonist gaat of om de ethisch zwaar beladen discussie over embryoselectie. Het zijn uitingen van bemoeizucht die tien jaar geleden nog ondenkbaar waren en nu schering en inslag.
Stokpaardjes oude politiek

Als principeruiters het voor het zeggen krijgen, keert de samenleving terug naar het vorige millennium en wordt technologische vooruitgang een halt toegeroepen. Je zult later maar een erfelijke vorm van borstkanker krijgen die voorkomen had kunnen worden door embryoselectie. Maar niet alleen de ChristenUnie heeft oude normen uit de dekenkist gehaald. Ook de PvdA is teruggekeerd naar zijn oude gedachtegoed. De partij heeft zich tegen een experiment verklaard van de Nederlandse Zorgautoriteit om zorg-bv’s winst te laten uitkeren aan derden. Het experiment zou instellingen die niet meedoen, benadelen. En daarachter zit de gedachte dat gezondheidszorg en winst niet samengaan, een oud stokpaardje van de socialisten.

Investeren in ziekenhuizen

Het idee achter het experiment is dat pensioenfondsen en banken bereid zijn om te investeren in ziekenhuizen in ruil voor een redelijk rendement. Het experiment haakt aan bij de trend dat steeds meer kapitaalverschaffers op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden met een duurzaam karakter. Voor de instellingen biedt het experiment een mooie gelegenheid om extra kapitaal te mobiliseren voor investeringen in ict of in nieuwe activiteiten. De wereld wordt daar alleen maar beter van, lijkt me. Daarom: weg met de betutteling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.