Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terecht | Benader (mede)zeggenschap strategisch

Naast de nodige strategische samenwerking tússen zorgorganisaties, is ook interne samenwerking belangrijk. Zorg gaat over mensen en wordt verleend door mensen. Toch worden dié mensen vaak pas laat of beperkt betrokken bij de koers van de zorginstelling. Dit kan anders door de (mede)zeggenschap van zorginstellingen strategisch te benaderen en met de (mede)zeggenschapsgremia strategisch overleg te voeren.
Illustratie: Pluisproducties

Terecht is een rubriek in Zorgvisie magazine waarin verschillende advocaten juridische kwesties onder de loep nemen

Zeggenschap en medezeggenschap worden in veel zorginstellingen nog gezien als iets operationeels of formeels. Het hoort bij de werkvloer of bij beleidsvoorstellen, of besluiten die ‘bijna af’ zijn. Maar wie echt wil bouwen aan een gedragen toekomstvisie, doet er goed aan om de (mede)zeggenschapsgremia al in een vroeg stadium te informeren over en betrekken bij strategische vraagstukken.

In de Wet op de ondernemingsraden is daarin voorzien met het art. 24-overleg. Het halfjaarlijkse overleg waarin de bestuurder en de ondernemingsraad de algemene gang van zaken van de onderneming bespreken. Daarbij kunnen zowel de korte- als langetermijnvisie op tafel komen. Relevante vragen kunnen zijn: wat zijn de zorginhoudelijke prioriteiten de komende jaren? Welke doelstellingen heeft onze zorginstelling? Hoe blijven we aantrekkelijk als werkgever?

Het betrekken van cliëntenraden, ondernemingsraden en verpleegkundige- of professionele adviesraden bij dit soort strategische onderwerpen, zorgt voor betere besluiten, die passen bij de praktijk én draagvlak hebben bij de uitvoerende medewerkers. Het voorkomt lange discussies en zelfs kostbare (koers)wijzigingen achteraf en vergroot het draagvlak van besluiten, die vaak op een later moment ter advies of instemming aan diezelfde raden moeten worden voorgelegd.

Bovendien tonen zorgbestuurders die investeren in strategische medezeggenschap dat zij niet alleen sturen op cijfers, maar ook op vertrouwen, betrokkenheid en kwaliteit. Dat vraagt om transparantie, een open dialoog en het durven loslaten van de traditionele top-downaanpak. Het vergt tijd en aandacht en levert veel op: betere besluiten, meer eigenaarschap en een organisatiecultuur waarin de mens zich gezien en gehoord voelt.

Strategische medezeggenschap vraagt om lef en openheid van zorgbestuurders. Maar wie die stap durft te zetten, krijgt er veel voor terug. De kracht van (mede)zeggenschap wordt ten volle benut. Niet als sluitstuk, maar als startpunt van strategisch denken en doen. Zo bouw je aan zorg die niet alleen efficiënt en doelmatig is, maar bovenal gedragen, mensgericht en toekomstbestendig.

Door Renate Vink-Dijkstra, partner de Clercq Advocaten Notariaat 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.