Transparantie over prijzen leidt tot stijging zorgkosten

Over zes weken doet de rechter uitspraak in de zaak van Open State Foundation tegen de NZa. Het is te hopen dat de rechter haar verzoek tot openbaarmaking van de ziekenhuistarieven afwijst. Dit is niet in het belang van de burger.
Transparantie over prijzen leidt tot stijging zorgkosten

Open State Foundation heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Open State Foundation – een organisatie die digitale transparantie nastreeft – wil hiermee afdwingen dat de NZa de tarieven die zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderling afspreken openbaar maakt. Alle zorgdeclaraties van ziekenhuizen in de database van het DBC-informatiesysteem zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Door informatie over ziekenhuistarieven openbaar te maken, wordt beoogd ‘het maatschappelijk debat te voeren  met betrekking tot zorgkosten’, aldus het beroepschrift van Open State foundation.
Open State Foundation claimt dat openheid over ziekenhuistarieven in het belang van de burger is. Zij wijst daarbij op het

7
83

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.