‘Verpleeghuisnorm van Hugo Borst niet realistisch’

Het is geen prettige constatering maar het moet wel worden erkend: het voorstel van Hugo Borst c.s. om de personeelsinzet voor ouderen in verpleeghuizen te verdubbelen, is niet realistisch. En al helemaal niet op de korte termijn. Daarvoor zijn twee simpele redenen.
Jeroen van den Oever
Jeroen van den Oever: 'Het plan-Borst is onuitvoerbaar én onbetaalbaar.'

De belangrijkste is dat het personeel er gewoonweg niet is. Er werken momenteel ongeveer 250.000 mensen in de verpleeghuizen. Als op acht bewoners permanent twee zorgmedewerkers zouden ‘staan’ – de nachten niet meegerekend – dan moet dit aantal  landelijk worden uitgebreid met ongeveer 45 procent, zo’n 115.000 medewerkers. Die zijn er niet. Sterker nog, de verpleeghuizen hebben juist moeite om vacatures ingevuld te krijgen. De arbeidsmarkt is aan het verkrappen en de demografische ontwikkeling doet vermoeden dat die krapte structureel is. Een forse uitbreiding van geschoolde professionele medewerkers is daarom op de korte termijn onmogelijk. Op de langere termijn zou

20
201

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.