Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Visioen

Steven de Waal
Ik heb een visioen: een grote stevige zwarte Surinaamse vrouw wast over circa 10 jaar de billen van Geert Wilders. Hij niet langer blond, maar grijs. In een verpleeghuis of gewoon aan huis. Of een tengere Indonesische vrouw met hoofddoekje op.
Visioen

Ik wil maar zeggen: ons komend personeelsgebrek in de zorg is weliswaar zorgwekkend, maar heeft ook positieve kanten.

Opties

Voor dat komend personeelsgebrek zijn er grofweg vijf opties:

1. Beter werven en opleiden

2. Verschuiving van taken naar minder gekwalificeerd personeel (alhoewel dat ook schaarser wordt)

3. Meer inzetten van informele zorg

4. Allerlei functies in en rond de zorg vervangen door automatisering en ICT

5. Werving over de grenzen

Wederzijds investeren

Als we de eerste vier goed gedaan hebben (en ik zie daar al veel aanzetten toe), komt toch uiteindelijk ook de vijfde variant in beeld. Ik vind dat we daar heel zorgvuldig in moeten opereren, met name naar de ‘donor’ landen van dat zorgpersoneel. Zoals mijn Surinaamse en Indonesische voorbeeld uit het begin. Niet grofweg mensen gaan weghalen of weglokken met onze hoge salarissen en goede voorzieningen, maar wederzijds investeren. Het belangrijkste is dat het een uitwisseling wordt van kennis, diploma’s, opleidingen, stages etc. Ik stel me zo voor dat onze UMC’s en Hogescholen daar dependances openen en gaan meewerken aan het versterken van ook hun zorg. Voorwaar ook een fraai toekomstperspectief.

Steven de Waal (Twitter) is voorzitter van de Public Space Foundation en kandidaat lijsttrekker voor de PvdA in de Eerste Kamer.

17 REACTIES

 1. Het is erg opvallend hoe de achterban van de PVV hier een aanval tegen de heer Wilders in ziet. Nog opvallender is het hoe de (ex-)achterban van de PvdA hier een pro-Wilders geluid uit vind klinken. Ook valt op hoe weinig van de reacties op inhoud ingaan. Toegegeven; met de stereotypering van de twee dames en de heer Wilders heeft de heer de Waal de plank misschien enigszins misgeslagen, maar inhoudelijk steld hij wel een belangrijk discussiepunt aan de kaak. Buiten Hans’ suggestie om de werktijd van het zorgpersoneel uit te breiden kan ik weinig constructieve reacties terugvinden. Ook ik heb een vervelend gevoel in mijn maag als ik de termen ‘minder gekwalificeerd personeel’ en ‘werving over de grenzen’. Gelijktijdig zie ik wel dat we ons niet te snel voor alle opties af moeten sluiten, er is nu eenmaal schaarste!. Ook de schuldvraag vind ik minder interessant. De oplossing; dat is waar we naar moeten zoeken. Als laatste wil ik nog opmerken dat, wie het stuk goed leest, ziet dat dit zeker wel vanuit een linkse PvdA gedachte is geschreven. De ontwikkeling van andere landen is ook een belangrijk speerpunt in deze suggestie voor een oplossing.
  Helaas heb ik zelf nog niet veel alternatieven kunnen bedenken voor de toekomstige tekorten in de zorgsector, maar dit brengt mij er niet toe om met mijn onderbuik te reageren en de verantwoordelijkheid direct weer bij een ander te deponeren.

 2. Lees alle reacties
 3. De grote problemen waar ons land mee geconfronteerd wordt zijn voor het grootste deel veroorzaakt door de do-gooders, de luchtfietsende idealisten en de salongeleerden van de PvdA. Ieder realisme heeft hen ontbroken, jagen op baantjes en opp geld, elkaar de bal toespelend en de politiek naar hun hand zettend. Andere geluiden werden direct gekwalificeerd met racisme, neonazisme, fascisme, xenofoob en andere kreten waarvan de slakers de inhoud, herkomst en werkelijke betekenis niet eens kenden. Inhoudelijke kennis van de werkvloer van de zorg, daarop hebben we de PvdA-politici nooit op kunnen betrappen. De Waal is hier een exponent van. Dit ras van regenten moet zo snel mogelijk verdwijnen, gelukkig zijn de VVD ministers een verademing na de achterbakse en onbetyrouwbare PvdA. Mijn hoop is dat de PvdA zo gedecimeerd wordt dat het geluid van de Waal niet zal doordringen tot de eerste kamer.

 4. Het stuk is in zijn aanhef seksistisch en racistisch en publicatie onder de vleugels van Zorgvisie niet waardig. Ik heb het in eerste instantie geinterpreteerd als de mening van een notoire PVV stemmer. Zie ik tot mijn verbazing en verbijstering dat de Waal een kandidaat is van de PVDA voor de Eerste Kamer. Nu heb ik enige tijd mijn (zeer langdurig) lidmaatschap van de PVDA opgezegd en dat blijkt een geruststellende keuze.

 5. de partij van de arroganten meent via het visioen van de heer S.de Waal de oplossing van de tekortkomingen in de ZORG ook te vinden in minder GEKWALIFICEERD, al dan niet allochtoon personeel. De resultaten van de verrichtingen en oplossingen van de, meestal onzichtbaar GEKWALIFICEERDE??, raden van bestuur en raden van toezicht tonen dat dit op de ECHTE werkvloer zeer ongewenst is , waar zeker dementerende ouderen ,noch de familie , gelukkig, niet meer assertief genoeg zijn om de Te Vaak geleverde ROT-ZORG te onderkennen. Mijn visioen is heer S. de Waal met een 24-uurs luier, gadegeslagen door de raad van bestuur, die meent dat vervanging van deze luier gebaseerd dient te zijn op de relatieve vochtigheid van de overbroek , gemeten in delen van vierkante meters, gecorreleerd aan de 24-uurs-toediening van hydraterende middelen van de bedoelde patient, die wel per tijdseenheid toegediend en vooral gecomputeriseerd vastgelegd dient te worden.
  Overigens ben ik van mening dat iedere VERZORGENDE, maar zeker het AANSTUREND PERSONEEL ( RADEN VAN BESTUUR en RADEN VAN TOEZICHT??) minimaal 2 weken blootgesteld dienen te worden aan de PERMANENTE (24-uurs) ZORG van die instelling .

 6. Hallo Steven,
  Ja die visioen kan alleen bij partij van de arbeid komen.Allochtonen gebruiken om je rotzooi uit regeringstijd op te ruimen.Nee regeren is vooruit denken jaren gelden al en niet je eigen zakken vullen volgens normen en eigen waarden.Zie hoe Wolter Bos nu reageert op salaris Balkende norm nee geldt niet voor mij.Dus vooruit denken wat doen aan scholing en niet uithollen van opleidingen,een goed salaris,hard werken is niet erg maar veel voor weing wel.Met 65 jaar met pensioen kan je tenminste het vandaal over dragen aan de jongeren
  Studie beurs voor de jongeren niet uithollen.Hier de allochtonen ook de kans geven ze zijn er nu je hoeft ze niet uit het buitenland te halen ze kunnen zich hier prima aanpassen doe ik ook al 37 jaar.En ik werk ook al 37 jaar in de zorg.En het laatste laat Wilders met rust ruim je eigen partij zooitje op en geef geen anderen de schuld.

 7. Boeiend dat een voor de hand liggende mogelijkheid om het probleem op te lossen wordt vergeten. Als er minder handen zijn en hetzelfde of meer werk verzet moet worden moet er meer gewerkt worden. Invoeren van een 40-urige werkweek zou een oplossing kunnen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.