Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volg de stappen in een overname onder deskundige begeleiding

Eldermans Geerts
Veranderingen in het zorglandschap dwingen zorgverleners continue na te denken over hun marktpositie. Groei kan ‘eenvoudigweg’ gerealiseerd worden door een andere praktijk over te nemen dan wel met een andere praktijk te fuseren. Voor veel zorgverleners en bestuurders is dat echter geen alledaagse bezigheid. Hierbij de stappen om te komen tot een overname.
170828 Portret Zorgvisie5

Stap 1: Selectie
Uitgaande van het strategisch plan van de instelling wordt een selectie gemaakt van mogelijke ‘targets’. Wellicht zijn er samenwerkingspartners waarvan de praktijk overgenomen kan worden, maar praktijken worden ook actief aangeboden op de markt.

Stap 2: Analyse
Er wordt een analyse gemaakt van de over te nemen praktijk en bekeken of er mededingingsrechtelijke beperkingen zijn. In deze fase is het ook van belang om te bepalen hoe en met welke interne en externe stakeholders rekening moet worden houden. Denk aan de RvT, OR en cliëntenraad.

Stap 3: Intentieovereenkomst
Na een positieve analyse wordt een bod uitgebracht. Er volgen onderhandelingen op hoofdlijnen en de uitkomsten worden vastgelegd in een intentieovereenkomst. Dit document is de leidraad voor het vervolg en van belang in het kader van de Zorgspecifieke concentratietoets van de NZa.

Stap 4: Due diligence onderzoek
Om te voldoen aan de onderzoeksplicht en om te bepalen of u uw bod wilt handhaven volgt een due diligence onderzoek. Wat koopt u en wat zijn de risico’s verbonden aan de target? Is alles wel zo rooskleurig als geschetst door de potentiële verkoper? In deze fase wordt contact gezocht met zorgverzekeraars en/of gemeenten. U moet weten of de zorg na de overname nog steeds gecontracteerd blijft.

Stap 5: De koopovereenkomst
Als het due diligence onderzoek geen aanleiding geeft om de onderhandelingen te beëindigen worden de definitieve afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst en komen de stakeholders weer in beeld. Is van ieder de benodigde goedkeuring en advies verkregen?

Stap 6: Closing
Het traject wordt afgesloten met een “closing”: de dag waarop de praktijk daadwerkelijk wordt overgedragen. Bij overdracht van aandelen en/of een pand is daartoe een notariële akte vereist. Wat rest is de grootste uitdaging, het inbedden van de verworven praktijk in uw eigen organisatie.

 

Mr. C. (Claudia) Zwetsloot
Eldermans|Geerts
Driebergseweg 16 c
3708 JB  ZEIST
E: zwetsloot@eldermans-geerts.nl
T: 030 – 239 33 80

Mr. C. (Claudia) Zwetsloot is als advocaat partner verbonden aan Eldermans|Geerts en gespecialiseerd in en ervaren met het begeleiden van overnames in de zorg. Neem voor een – desgewenst oriënterend – 
gesprek contact op via post@eldermans-geerts.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.