Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Voorkom onnodige regeldruk bij duurzaamheidsverslaglegging

Meer rapporteren levert meer regeldruk op. Wim van Harten, voorzitter van mProve ziekenhuizen, vraagt zich af hoe dat zich verhoudt tot de huidige ontwikkelingen in de zorg. Hoe kan er met een tekort aan personeel en een stijgende zorgvraag efficiënter gewerkt worden? Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive-richtlijn neemt de administratieve last juist toe.
Wim van Harten, bestuursvoorzitter Rijnstate en mProve-voorzitter
Wim van Harten, mProve-voorzitter.

De ziekenhuiszorg heeft een belangrijke opgave om te verduurzamen. Gezondheid en duurzaamheid gaan hand in hand. In het Integraal Zorgakkoord zijn hierover afspraken opgenomen. Er is de Green Deal 3.0 ‘Samen Werken aan Duurzame Zorg’ die door de verschillende branche-organisaties en zorgaanbieders is ondertekend. Veel ziekenhuizen, waaronder de mProve ziekenhuizen, hebben inmiddels forse stappen gezet op het gebied van CO2-reductie en verduurzaming van de energievoorziening. Er wordt onder meer gewerkt aan alternatieve energieopwekking, CO2-reductie, afvalreductie, duurzaam gebruik van grondstoffen en middelen, medicijnresten, en vervoer. Ook is er visie en beleid ontwikkeld om de borging van duurzame zorg gestructureerd aan te pakken.

CSRD-richtlijnen

Naast deze ontwikkelingen heeft de Europese Unie in november 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. In deze richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. Bedrijven met een omzet boven de € 50 miljoen moeten hieraan voldoen. Het bijzondere aan de CSRD is dat het niet alleen gaat om het rapporteren over de huidige prestaties zoals zorgorganisaties voor hun jaarrekening gewend zijn. Voor de thema’s Environmental, Social en Governance (ESG) dient ook gemeld te worden wat de strategie is, wat de concrete doelstellingen zijn, het actieplan, de beschikbare middelen, welke meetmethode is gekozen etc.

De informatie die straks wordt gepubliceerd moet ook worden gecontroleerd door de externe accountant. De CSRD-richtlijn wordt op dit moment door het ministerie van Justitie stapsgewijs vertaald in een algemene maatregel van bestuur. De uitwerking hiervan op de zorgsector is nog niet duidelijk. In elk geval bemerken we van zorgverzekeraars en banken al documentatieverzoeken waarmee ze ons op dit gebied zeer uitgebreid bevragen. Zelfs als zo’n regeling niet direct voor ziekenhuizen gaat gelden. Want het gebeurt nogal eens dat het via de omweg van de eisen voor de jaarverslaglegging toch op ons van toepassing wordt.

Administratieve lastenverzwaring

Aandacht voor en werken aan duurzame zorg vinden wij als mProve ziekenhuizen enorm belangrijk. Echter zien wij ook een groot risico op een doorvertaling en forse administratieve lastenverzwaring voor zorgorganisaties. Bij grote ondernemingen is er met de CSRD-richtlijn zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal pagina’s van het bestuursverslag bij de jaarrekening. Wij maken ons daarom grote zorgen over de ingewikkelde, tijdrovende of dubbele registraties en onnodige administraties die dit van onze medewerkers zou vragen (via welke weg ook).

Voorkom onnodige regeldruk

Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich tot die andere grote opgave in de zorg: het tekort aan personeel terwijl de zorgvraag stijgt? Als mProve zetten we in op technologie die helpt om de administratieve last terug te brengen. Daardoor kunnen onze professionals efficiënter, effectiever en met meer plezier werken. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen een beroep kan blijven doen op de zorg. En blijft de sector aantrekkelijk als werkplek.

Actie is nodig om onnodige regeldruk te verminderen en daar waar mogelijk te voorkomen. Laten we, in het licht van het in het Integraal Zorgakkoord opgenomen uitgangspunt ‘zinnig en radicaal simpel’, landelijk afspraken maken over het voorkomen van nieuwe en toekomstige regeldruk. Wij pleiten voor de invoering van sectorspecifieke ‘light’ CSRD-vereisten voor de ziekenhuizen en trekken hierin graag samen verder op in NVZ-verband.

Door Wim van Harten, namens de mProve ziekenhuizen

1 REACTIE

  1. Naast de toenemende administratieve last , die zal ontstaan met deze CSRD vereisten betekend dit een onmogelijke opgave voor lidstaten in de EU.
    Op economisch / maatschappelijk vlak staan de 448,4 miljoen inwoners met deze klimaat agenda aan de vooravond van een crisis gelijk als in de jaren 30 .
    De miljarden verdwijnen in een bodemloze putten .Waarin de klimaat doelen nooit gehaald kunnen worden om de dood eenvoudige reden dat er zonder CO2 geen leven op deze planeet mogelijk is .
    De stem van de reden in het vaak oververhitte klimaatdebat laat geen onafhankelijke groep onderzoekers toe die een totaal andere analyse laten zien op de invloed van het klimaat en CO2 .
    Er klinken gelukkig ook stemmen binnen de EU in de discussie en inzichten in het idee dat het CO2 gehalte in de atmosfeer de temperatuur op aarde doet stijgen , ondanks de satellietmetingen die aangeven dat de gemiddelde temperatuur al een aantal jaren niet meer stijgt. Toch blijven de klimaatroepers op hoge toon alles uit de kast halen ,(ongeacht wat het kost qua geld of welvaart) om de stijging van het CO2 niveau te stoppen , of zelfs te keren . De ontwikkeling die uit de koker van het IPCC komt wordt steeds meer wetenschappelijk ontkracht . Ook de VN in deze discussie probeerde nog wel de mens als bederver van het klimaat op de planeet te beschouwen . Inmiddels is de klimaat discussie verheven tot een klimaatcult en een zeer lucratieve business geworden , voor een industriële omvorming van de maatschappij waarmee enorme fortuinen mee zijn gemoeid .
    Helaas geen discussie als het gaat om de totale schade aan de planeet (die generaties lang zullen ontstaan ) door deze klimaatdoelen en deze CRSD en duurzaamheid ideeën. In alle geledingen van de samenleving ( windturbines/ zonnepanelen en CO2 denken) zal zich op termijn een ware ecologische wereldramp voltrekken ( nu al zichtbaar) op het gebied van het leefmilieu voor mens en dier .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.