Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vuile ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Getver, de Nederlandse ziekenhuizen worden steeds viezer. Rondslingerend ‘zwerfvuil’ op de kamer, stofvlokken onder het bed en plakkende vloeren. Dachten wij als buitenstaanders dat we dan tenminste op de operatiekamer veilig waren, van dat idee zijn we nu ook genezen.
Vuile ziekenhuizen

Het ene na het andere ziekenhuis moet operatiekamers sluiten omdat de lucht er niet steriel is. Misschien niet toevallig treedt deze golf van OK-sluitingen op net nadat een vernietigend rapport van de inspectie over de operatieve zorg is uitgekomen. Die noemt het gedrag rond infectiepreventie en luchtbeheersing op de Nederlandse OK’s ronduit onprofessioneel. Rechtstreeks gevolg daarvan was de sluiting van de OK’s in de IJsselmeerziekenhuizen. Later gingen operatiekamers in Enschede, Alkmaar, Amersfoort en Boxmeer tijdelijk dicht. Dat is slecht voor het imago van de ziekenhuizen en voor hun financiële positie. Het goede nieuws is dat ziekenhuizen eerder ingrijpen door het verscherpte toezicht. Maar het moet natuurlijk structureel beter.

Op de OK’s ontbreekt het volgens de inspectie aan discipline. OK-personeel wast de handen niet vaak genoeg of het gebruikt water en zeep in plaats van desinfectiemiddel. Overigens geldt dit niet alleen voor de operatiekamers: door het hele ziekenhuis heen lichten verpleegkundigen en artsen de hand met de persoonlijke hygiëne. Laat het management ervoor zorgen dat medewerkers zich aan de voorschriften houden. En als er geen of verouderde protocollen zijn, vraag het aan de ziekenhuishygiënist, tegenwoordig modern ‘adviseur infectiepreventie’ geheten. Die is daarvoor. In de IJsselmeerziekenhuizen is lang geen ziekenhuishygiënist geweest en in de tijd dat er wel een was, ontbrak het aan structureel contact met de OK. Je ziet waar dat toe kan leiden.

Extra aandacht voor schoonmaak kan geen kwaad. Patiënten zijn niet gek, die kiezen straks een ziekenhuis dat wel schone kamers heeft. Bovendien zullen de schoonmakers zelf het ook waarderen. In Amsterdam verspreidde de gemeente posters met foto’s van vuilnismannen, met daarboven een tekst als ‘Brian, bedankt!’ Misschien een leuk idee voor de ziekenhuizen? Achmed, bedankt! (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. 43 jaar +echtgenoot een slagerij gehad. Controle van hier tot tokio. Terecht!!! nooit een klant dood gegaan!! Controle voor ons Controle schoonmaak -bedrijf. wie weet die bacterie is mijn vriendin wel aan overleden. kort geleden In rijnland revelidatie vlokken stof onder het bed!!!Mensen zijn zwak +ziek. ZEER vatbaar, Weer bezuinigen. NEE zakelijke afspraak je doed je werk + verdienen. wie gaat daar over. juist de opdrachtgever. dokter heeft u uw handen gewassen !!DOEN!! Wat een afgang voor nederland. En maar betalen.

  2. Lees alle reacties
  3. Kort geleden kreeg ik ook een kledingkast toegewezen in het ziekenhuis deze was niet schoongemaakt alleen de buitenkant zag er al uit om van te gruwelen het schoonmaak personeel heb ik daar op geattendeerd en ze zeiden we hebben maar 4 uur om deze hele afd. schoon te maken zit er niet in de bovenkant van het kastje naast je bed word hier en daar wat over geaaid en klaar is kees.
    Dan de toilletten die bitterweinig waren waren abominaal smerig en als je er wat van zei kreeg je de kous op je kop. Ook de schoonmaakploeg voor de bedden wrijven met een nat washandje met wat schoonmaakmiddel over het matras wanneer het vrijgekomen is voor een nieuwe patient hier en daar een plukje ijzer van het bed meenemend maar de grote zaken laten ze zitten. Stikt volgens mij van de bacterien.
    Lang leve de gezondheidszorg.
    ” Is dit het schone Nederland “?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.