Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkstress is te voorkomen!

Onder zorgpersoneel is werkstress nog steeds de belangrijkste oorzaak van het ziekteverzuim. Als werknemer is het natuurlijk erg vervelend geveld te zijn door een burn-out. Voor zorginstellingen betekent een zieke werknemer bovendien veel economische schade. Daarom is het belangrijk om stress onder zorgpersoneel zo veel mogelijk terug te dringen. Werken zonder stress, dat kan écht.
Werkstress is te voorkomen!

Onlangs was de Week van de Werkstress. Dit is een goed initiatief van minister Asscher van Sociale Zaken, die zich zorgen maakt over de toenemende stress op de werkvloer. Met de speciale week wil hij het onderwerp bespreekbaar maken, want nog vaak schamen werknemers zich dat ze vanwege een burn-out niet meer kunnen werken. In de zorg is bij zelfs de helft van alle verzuimgevallen stress de oorzaak! In veel gevallen liggen de hoge werkdruk en agressie waaraan zorgpersoneel blootstaat, hieraan ten grondslag.

De symptomen van werkstress

Verschillende symptomen kunnen er op wijzen dat een medewerker werkstress heeft. Denk aan concentratieproblemen, druk praten en veel klagen, depressiviteit, mindere motivatie of vermoeidheid. Het tijdig signaleren van zulke klachten en vervolgens de juiste maatregelen nemen, vermindert de kans op een burn-out bij uw personeel. Gezonde werknemers zijn belangrijk. Zeker in de zorgsector, waar door de vergrijzing de komende jaren een personeelstekort dreigt. Als werkgever heeft u in mijn ogen de plicht maatregelen te treffen om de werkdruk onder uw personeel te verminderen. Dat doet u bijvoorbeeld door te zorgen voor een prettige werkomgeving en door werknemers tijdig rust te laten nemen. En zorg ook voor een aanspreekpunt op de werkvloer waar uw medewerkers terecht kunnen voor vragen over stress.

Hulp bij de re-integratie

Als vanwege stress toch een langdurig verzuim dreigt, is het goed om samen met uw werknemer en de bedrijfsarts een plan van aanpak te maken voor de re-integratie. Des te eerder dat gebeurt, des te sneller de re-integratie waarschijnlijk lukt. Uiteraard helpen wij u daar graag bij. U kunt bij ons terecht voor advies en mogelijk een bijdrage in de re-integratiekosten. Toch blijft mijn oproep: probeer werkstress onder uw medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is prettiger voor u en zeker voor uw personeel!

Meer info over de re-integratiesubsidie vindt u op de site van LoyalisRob Hinskens, productmanager bij Loyalis


Deze rubriek wordt geschreven door een partner van Zorgvisie en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.