Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wie volgt Verbugt?

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ggz staat in brand. De woede onder werknemers en patiënten over de bezuinigingen is groot. Bestuurders zitten met de handen in het haar. Sommige instellingen raken tien procent van hun omzet kwijt. Hoe moeten ze dat opvangen?
Wie volgt Verbugt?

Een valkuil voor bestuurders is het verzinnen van bezuinigingsplannetjes die de medewerkers de gordijnen in jagen. Neem nu een grote ggz-instelling in het midden van het land. Op het stafbureau heeft een manager bedacht dat het personeel efficiënter kan worden ingezet met centrale roosterplanning. Concreet betekent dit dat medewerkers in de psychische zorg voor ouderen kunnen worden ingezet op een locatie voor jeugdzorg en andersom. Synergie heet dat met een mooi woord.

Roosterplanning

Nu ligt de verantwoordelijkheid voor roosterplanning nog bij teams en afdelingen. Optimale afstemming van werk en privé? De werknemers regelen het zelf. Handig als je moeders met schoolgaande kinderen in je team hebt. Met de centrale roosterplanner verdwijnt die flexibiliteit. Gevolg: veel weerstand bij het personeel.

Geheime agenda

Als je negatieve energie in je organisatie wilt opwekken, moet je dit soort blauwdrukken van bovenaf opleggen. Dan ben je er zeker van dat een deel van je medewerkers eieren voor zijn geld kiest en vertrekt. Cynisch gedacht ga je de bestuurders van deze centraal gelegen organisatie ervan verdenken dat dit hun geheime agenda is. Medewerkers die zelf vertrekken, kosten de instelling niets.

Salaris

Dat het ook anders kan, laat Joep Verbugt zien. De bestuurder van GGZ Eindhoven levert vrijwillig vijf procent van zijn salaris in. De 10.000 euro die dit oplevert, zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk. Maar het psychologische effect is enorm. Voor zo’n baas willen mensen werken. De hoge inkomens van bestuurders in de zorg zijn werknemers in de ggz een doorn in het oog. Verbugt geeft het signaal af dat als de instelling moet bezuinigen, hij voorop moet gaan. Zo kweek je goodwill in je organisatie. Welke bestuurder die meer dan de balkenendenorm verdient volgt?

(Zorgvisie – Bart Kiers)

2 REACTIES

  1. Mooie blog van Bart Kiers. De geheime agenda is misschien wat te cynisch, en zal in veel gevallen niet de primaire motivatie weergeven. Toch is de consequentie van dergelijk beleid door de meeste bestuurders wel te voorspellen, en wordt die consequentie ook geaccepteerd bij het vaststellen van dit beleid. En aangezien ontevreden medewerkers slechte zorg leveren, accepteren de bestuurders dus ook dat de zorg slechter wordt. Dat kan alleen maar omdat de RvT’s kwaliteit van zorg niet gebruiken bij de beoordeling van de bestuurders. En dat is jammer.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat is een mooi initiatief van de heer Verburgt en ik hoop zeker dat er meerdere zullen volgen. Alleen ik begrijp uit eerdere berichtgeving hier dat hij al boven de Balkenendenorm zat. Dus zo’n heldendaad is het dan ook weer niet. Nog eens 5 % eraf zou ik zeggen…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.