Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelf managen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Artsenfederatie KNMG onderhandelt met het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en de verzekeraars over een tarief voor zelfmanagement.
Zelf managen

Cynici zullen zeggen dat dit de gebruikelijke reflex van de beroepsgroep is om iedere nieuwe verrichting te voorzien van een titel waarop gedeclareerd kan worden. Maar je kunt het ook zien als een bemoedigende stap op weg naar een compleet andere relatie met de patiënt door handig gebruik te maken van technische hulpmiddelen (e-health). Zelfmanagement is een verzamelnaam voor een baaierd aan activiteiten die als centraal thema hebben dat de patiënt zijn aandoening in de gaten houdt en online feedback geeft aan zijn huisarts of specialist.

Digitalisering

Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Jan Kremer van UMC St Radboud opende in 2003 de eerste digitale poli van Nederland voor ivf-patiënten. Patiënten kunnen daar hun eigen dossier bekijken. Ze kunnen vragen stellen waarop ze binnen een dag antwoord krijgen. Daarna volgde Mijnzorgnet, een website die Hyves-achtige ondersteuning biedt aan groepen patiënten. Blogs, forums, een digitale bibliotheek en digitale dossiers over onderzoeken en behandeling die door zowel de patiënt als de specialist te raadplegen zijn. Het grote voordeel: enorme betrokkenheid van de patiënt bij zijn behandeling en een specialist die veel meer patiënten kan ondersteunen dan via de gebruikelijke live ontmoetingen.

Rolverdeling

In een rapport concludeerde het CVZ vorig jaar dat niet iedereen klaar is voor deze ontwikkeling. De chronisch zieke is vaak niet toegerust en in de bij- en nascholing van de beroepsbeoefenaren moet meer aandacht komen voor de veranderende rolverdeling tussen chronisch zieke en behandelaar. Ook denkt het CVZ na over de vergoeding van de technische hulpmiddelen. Ik voorspel u: ook de rolverdeling collectieve zorglasten – individuele zorglasten wordt compleet anders. Er wordt gewerkt aan smartphones die verbonden zijn met externe sensoren. Astmapatiënten kunnen straks hun luchtwegen controleren via hun smartphone. De patiënt managet zelf zijn ziekte, maar zal daarvoor gewoon ook zelf moeten betalen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Weblog Eric Bassant

1 REACTIE

  1. Gezien alle ontwikkelingen in de inkomstenstructuren van bijvoorbeeld huisartsen, zijn financiële prikkels op zelfmanagement van de patiënt best logisch. Maar zelfmanagement dreigt wel zo’n containerbegrip te worden dat “generiek” uitgerold kan worden naar patiënt. Zo is het echter niet. Zaken als disease loyalty en disease burden en de invloed hiervan op patiënten moeten door de artsen als basis worden gebruikt voor de eigen rol die een patiënt kan worden toegedicht. Laat dit onderdeel worden van die prikkels

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.