Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgmanager van het Jaar: Sadder and wiser

Doelmatigheid. Vergrijzing en het personeelstekort. Innovatie. Een cultuur van ondernemerschap. Inzicht in kwaliteit. Minister Ab Klink legt een top-5 van actuele vraagstukken in de zorg op tafel in het februarinummer van Zorgvisie magazine.
Zorgmanager van het Jaar: Sadder and wiser

Bestuurders: niet dralen, maar aanpakken

Als u daar samen met hem werk van maakt, komt het vast in orde met de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg in Nederland. Prettige bijkomstigheid: u levert een onbetaalbare bijdrage aan de kwaliteit van leven van medewerkers en zorggebruikers.Dus niet dralen, maar aanpakken. Luister naar klanten en medewerkers. Tref maatregelen, maak keuzes, laat minder belangrijke projecten achterwege. Praat, praat, praat om draagvlak te verwerven en te behouden. Zo heeft interim-manager in ruste Léon Lodewick dat jarenlang gedaan in ziekenhuizen “Je moet de organisatie niet volgen, de organisatie moet jou volgen. En je moet er ongelofelijk veel energie in stoppen. Dag en nacht. Het is echt topsport.”

Topsporters krijgen applaus, bestuurders niet

Zoals u weet: op termijn is het bedrijven van topsport niet gezond. En in tegenstelling tot sporthelden hoeven bestuurders en managers niet te rekenen op applaus van omstanders. In het beste geval gedogen dokters ‘hun’ managers en bestuurders.

Tal van bestuurders en toezichthouders zijn te herkennen aan het ontbreken van ruggengraat: ze wijken opzichtig af van uitgestippelde paden. Niet vanwege voortschrijdend inzicht, maar omdat ze hun kompas kwijt zijn.

Zorgmanager van het Jaar Eelco Damen

Daar heeft Cordaan-bestuurder Eelco Damen geen last van. Vorig jaar januari ontving hij de Zorgvisie Excellence Trofee uit handen van minister Hoogervorst. In zijn dankwoord attaqueerde hij de excellentie: Uw vermaledijde marktwerking is funest voor de broodnodige ketenzorg in de care! Een jaar sadder and wiser bepleit de scheidende zorgmanager van het jaar een innovatieplatform voor de zorg. “Niet alleen voor de cure, maar nadrukkelijk ook voor de care.” Enne, minister Klink, wilt u die condities voor marktwerking nou eindelijk eens expliciteren?

Druk met beleidsagenda van Ab Klink

In Zorgvisie magazine van februari leest u veel over oplossingen. Van arbeidsintensieve interculturalisatie tot de oplossing van grotestadsproblemen op de Drentse hei. Van ondernemerschap tot een nieuw governancemodel. Van levensfasebewust personeelsbeleid tot transparantie van kwaliteit. U bent nog wel even druk met de uitvoering van Klinks beleidsagenda.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.