Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blokhuis: ‘Er moet in Nederland wat veranderen voor mensen met depressie’

Redacteur Zorgvisie
Er moet in Nederland wat veranderen voor mensen met een depressie. Dat stelt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris blijft depressie een speerpunt voor het ministerie, dat eerder een meerjarenprogramma depressiepreventie opzette.
depressies
Foto: iStock

Bijna één op de vijf volwassen Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar oud heeft ooit in hun leven met depressie te maken gehad, blijkt uit het rapport ‘Zicht op depressie’ dat de Staat van Volksgezondheid en Zorg heeft uitgebracht. Per jaar hebben ruim 500.000 Nederlanders in die leeftijdscategorie een depressie, met andere leeftijdscategorieën erbij loopt dit aantal op tot 800.000. Voor wat betreft de ziektelast die een aandoening kan veroorzaken, staan stemmingsstoornissen op de zesde plek, meldt Blokhuis. Daarnaast levert de zieke de maatschappij kosten op: 1,8 miljard aan verzuimkosten (daarmee de hoogste van alle aandoeningen) en 1,6 miljard voor depressiezorg.

Meerjarenprogramma depressie

Het vorige kabinet startte een meerjarenprogramma voor depressiepreventie. Blokhuis wil dit programma de komende jaren doorzetten. ‘Mijn inzet is het aantal mensen dat een depressie krijgt substantieel te verminderen’, stelt hij. Daarvoor wil hij de eerder gelanceerde ‘Hey het is okay-campagne’ door blijven zetten en in het meerjarenprogramma een sluitende ketenaanpak opzetten voor groepen mensen met een hoog risico op depressie. Het rapport dat nu is uitgebracht, kan hier volgens de staatssecretaris aan bijdragen. ‘Het rapport onderstreept het belang om gezamenlijk het aantal mensen met een depressie in Nederland terug te dringen: zowel uit het oogpunt van kwaliteit van leven en volksgezondheid (aandoening met een hoge ziektelast), als uit maatschappelijk en economisch oogpunt (belangrijke veroorzaker van arbeidsverzuim en ziektekosten)’, schrijft hij. ‘Want er moet wat veranderen in Nederland voor deze mensen. En ik maak mij daar hard voor.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.