Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blokhuis lanceert VIPP-programma voor de ggz

Bert Bukman
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS lanceert naar analogie van de ziekenhuiszorg een VIPP-programma voor de ggz. Dit moet leiden tot betere inzet van ict en e-health.
VIPP
iStock

Dit meldt Blokhuis aan de Tweede Kamer. Net als in de ziekenhuiszorg worden de VIPP-gelden pas uitgekeerd als bepaalde vooraf besproken resultaten zijn gehaald. Anders dan bij eerdere stimuleringsprogramma’s is er dus geen inspanningsverplichting maar een resultaatverplichting.

Het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (de volledige naam) heeft als doel de ‘digitale basis’ van ggz-instellingen op orde te brengen. Dit betekent dat de patiënt de regie krijgt over zijn gegevens, deze gegevens kan delen met andere zorgverleners en ze kan gebruiken in een app of andere e-healthtoepassingen. Daarnaast worden goede, breed gedragen apps en websites vindbaar voor de patiënten en de professionals door deze op één plek samen te brengen.

Wachttijden

Als deze basis op orde is, kunnen ict en e-health beter ingezet worden om de ggz-zorg verder te verbeteren, aldus Blokhuis. Ook helpt het de wachttijden in de ggz terug te dringen en administratieve lasten te beperken. Er is echter nog een lange weg te gaan als het gaat om het delen van informatie met de patiënt en het gebruik van standaarden in het vastleggen van informatie. Informatie wordt volgens de staatssecretaris op verschillende manieren vastgelegd, waardoor organisaties informatie niet eenvoudig onderling kunnen uitwisselen.

Bovendien is er weliswaar veel e-health in ontwikkeling, maar dat gebeurt nog vooral lokaal bij individuele instellingen. De bredere verspreiding en opschaling komt nog onvoldoende van de grond.

Amphia

Voor de invulling van het VIPP-prorgamma in de ggz is voor de komende twee jaar vijftig miljoen euro beschikbaar. Aan het gelijknamige programma in de ziekenhuiszorg nemen meer dan honderd zorginstellingen deel. Het Amphia Ziekenhuis in Breda is hiermee het verst gevorderd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.