Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bodemprocedure NVZ over volumeraming

De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil met een bodemprodure een principiële uitspraak uitlokken: wie draagt verantwoordelijkheid voor de volumeraming in de curatieve zorg?

Het is toch niet verdedigbaar onze leden verantwoordelijk te stellen voor de toename van de vraag naar curatieve zorg? Met deze retorische vraag werpt voorzitter Joan Leemhuis-Stout van de NVZ vereniging van ziekenhuizen de knuppel in het hoenderhok.

Discutabele CPB-ramingen

Tijdens de jaarlijkse ontmoeting met de leden en relaties in het Lucent Danstheater in Den Haag geeft zij zelf een antwoord: “Hoe realistisch CPB-ramingen ook zijn, het blijven ramingen en de werkelijkheid kan anders zijn. Patiënten laten zich immers niet sturen door ramingen? Het is de verantwoordelijkheid van de politiek te zorgen dat patiënten kunnen worden behandeld, dan wel hun te vertellen dat – helaas – de grens is bereikt. Dat is niet aan ziekenhuisdirecties.”

Bodemprocedure

“De bodemprocedure die we starten beoogt een antwoord op dit principiële punt te geven. Een en ander onverlet latend het blijven streven naar effectiviteit en doelmatigheid. Daarbij realiseer ik me dat – om Van der Grinten nog eens aan te halen – bij de dagelijkse bedrijfsvoering een ‘zwaard van Damocles’ nodig is om zelfregulering niet vrijblijvend en ineffectief te maken.”

Definiëren van verantwoordelijkheden

“De zorgsector is gebaat bij het nog eens goed definiëren van de afzonderlijke verantwoordelijkheden, eventueel herijken en verhelderen van de kaders, duiden en soms herzien van de verhoudingen.” (ZorgVisie – Ruud Koolen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.