Bom onder cao VVT

Brancheorganisatie ActiZ en de vakbonden CNV Publieke Zaak, Nu ’91 en FBZ zijn zeer verbolgen over recent optreden van Abvakabo FNV. De bond wil niet praten over de hoogte van het minimumtarief voor huishoudelijke hulp in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Hiermee legt Abvakabo volgens de andere partijen een bom onder het cao-akkoord voor de VVT.
Bom onder cao VVT
Foto: ANP Martijn Beekman

De grootste cao van Nederland, de cao voor verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), is in september na zeer tumultueuze onderhandelingen ondertekend door Abvakabo, ActiZ, CNV, NU’91 en FBZ. Onderdeel van dit akkoord is de bepaling dat gemeenten bij de aanbestedingen verplicht worden een minimumtarief voor huishoudelijke hulpen te hanteren. Dit kon niet in de cao zelf geregeld worden maar moest middels een AMvB door minister Lodewijk Asscher (SZW) worden vastgelegd. Onderhandelingen hierover lopen vast.

Weg lopen

De vraag die op tafel ligt is: ‘mogen partijen, als de AMvB er is, toetsen of die maatregel voldoet aan de in het onderhandelingsakkoord

10
32

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.