Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonden sluiten cao-akkoord ggz

De vakbonden en brancheorganisatie GGZ Nederland hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over de cao. De nieuwe cao heeft een looptijd van 24 maanden. Belangrijk nieuw punt is dat GGZ-medewerkers pas op hun 57ste, in plaats van op hun 55ste, mogen stoppen met het draaien van nachtdiensten.

Maandagavond kwamen Abakabo FNV, FBZ, NU’91 eruit met GGZ Nederland. Het akkoord kwam volgens Abvakabo FNV moeizaam tot stand. De medewerkers krijgen onder andere een loonsverhoging en een nieuw levensfasebudget.

Loonstijging ggz

De lonen stijgen zowel dit jaar als volgend jaar conform het sociaal akkoord met 1 procent. Daarnaast krijgen medewerkers een hogere eindejaarsuitkering (5,25 procent in 2009, 5,75 procent in 2010) en een eenmalige uitkering van 0,65 procent. Verder daalt de pensioenpremie voor werknemers vanaf 1 augustus 2010 van 52 naar 50 procent en wordt de vergoeding voor stagiairs verhoogd naar 300 euro per maand.

Levensfase ggz

Speerpunt van Abvakabo FNV was om de geestelijke gezondheidszorg als sector aantrekkelijker te maken en houden voor medewerkers van alle leeftijden. Daarom is er gekozen om de huidige ontziebepalingen en 55+regelingen te vervangen door een levensfasebudget voor alle medewerkers. Werknemers krijgen per jaar 35 uur extra verlof dat naar keuze kan worden ingezet of opgespaard. Hiermee krijgen werknemers meer zeggenschap over hun werk/privébalans. Voor werknemers vanaf 45 jaar komen er overgangsmaatregelen.

Nachtdiensten ggz

De nieuwe afspraken houden verder in dat vanaf 1 oktober 2010 alle werknemers kunnen worden ingeroosterd voor het werken op onconventionele uren en in bereikbaarheidsdiensten. Per 1 januari 2010 wordt bovendien de leeftijd verhoogd voor het stoppen met nachtdiensten; van 55 naar 57 jaar. De sociale partners hebben wel afgesproken om tijdens de cao-termijn onderzoek te doen naar alternatieven voor de afschaffing van deze ontziebepaling. Als dit leidt tot acceptabele maatregelen voor beide partijen, dan wordt alsnog afgezien van deze leeftijdsverhoging. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Cao-overleg ggz loopt vast: ‘We zijn in diepe schock’

GGZ Friesland betaalt tonnen voor interim-bestuurder

Kamer akkoord met korting ggz

GGZ Nederland sleept Klink voor de rechter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.