Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bontje wil aanbesteding SEH’s

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar UVIT heeft een plan uitgewerkt waarmee de gezamenlijke zorgverzekeraars het aantal SEH-afdelingen van ziekenhuizen drastisch kunnen terugsnoeien van honderd naar circa zestig. Het idee is dat de zorgverzekeraars de aanbesteding gezamenlijk uitvoeren.
Bontje wil aanbesteding SEH’s

“Concentratie maakt de zorg beter en goedkoper. De zorgverzekeraars kunnen de concentratie van de afdelingen spoedeisende hulp gemakkelijker oppakken dan de overheid. Als de overheid dit moet doen, wordt het niets. Verzekeraars zijn minder gevoelig zijn voor de lokale politieke beïnvloeding”, zegt Martin Bontje, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar UVIT.

Grote besparing mogelijk

Hij heeft het plan neergelegd bij Zorgverzekeraars Nederland en bij het ministerie van VWS. Enige voorwaarde voor de uitvoering is volgens hem dat de overheid duidelijk definiëert wat de bereikbaarheidscriteria zijn en dat het veld en de inspectie moeten aangeven aan welke kwaliteitscriteria een afdeling spoedeisende hulp moet voldoen. Uit onderzoek van The Boston Consulting Group blijkt dat 99 procent van de Nederlanders binnen dertig minuten een SEH-afdeling kan bereiken en dat 69 procent van de mensen kan kiezen uit drie SEH’s. In het regeerakkoord staat niets over het terugdringen van het aantal SEH’s terwijl al jaren duidelijk is dat hiermee tientallen, zo niet honderden miljoenen euro’s bespaard kunnen worden.

Specialisatie

“De doelstelling om het aantal SEH’s terug te dringen, is onomstreden”, vindt Bontje. Daar is echter niet iedereen het mee eens. Ziekenhuizen hebben grote moeite met plannen om een SEH-afdeling weg te halen omdat daarmee een groot aantal achterliggende functies verdwijnen. “Die ziekenhuizen moeten dan wat anders gaan doen. Ze kunnen zich specialiseren in waar ze goed in zijn”, aldus Bontje. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

UMCG en OZG willen nieuwe SEH bouwen

Klink wil SEH-budget overhevelen naar huisartsenpost

‘Zet de ME maar voor de deur van de SEH’

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

4 REACTIES

  1. Het kan goedkoper door minder managers in de zorg, ook bij de verzekeraars (het meest geliefde beroep onder de jeugd is nu ‘manager’). Hoe goed groepen zijn als de Boston Consulting group hebben we kunnen zien bij de tijds- en daarmede financiele normering van de DBC’s, opgezet en uitgevoerd door de consulting tak van Cap Gemini (toch een zeer gerenomeerd bedrijf): de dbc’s hebben de honoraria van de medisch specialiosten VERHOOGD met 30-50%, dus nu een gat van 3 miljard, toch ook met dank aan Cap Gemini…….. Dat het goedkoper kan, ‘met het oog op de toekomst’is een drogreden, doelmatig werken is altijd nodig, in het verleden, nu en in de toekomst.

  2. Lees alle reacties
  3. Toch heel bijzonder, dat er op dit moment een discussie is over het aantal inwoners van Groningen waarbij de norm van 45 minuten niet eens gehaald wordt, om met een ambulance in een ziekenhuis (lees SEH) te komen en dat dhr. Bontje aangeeft dat 99% van de bevolking binnen 30 minuten op een SEH kan zijn?
    Ben erg beniewd waar hij de cijfers vandaan heeft?

  4. Bill, het moet vooral allemaal goedkoper rekening houdend met het feit dat er in de toekomst minder zorgaanbod is. Het is onzinnig dat er op 3 plekken een compleet team staat voor dezelfde groep patienten uit de regio. Uiteraard moeten er goede prijsafspraken komen.

  5. Als je als ziekenhuizen samen optrekt om goede prijsafspraken te maken in een regio bij een zorgverzekeraar mag dat niet, want dat zou kartelvorming zijn. Maar de zorgverzekeraars mogen wel samen aanbesteden…. Lijkt mij toch ook een vorm van kartelvorming. Maar ja, de verzekeraars weten tot nog toe toch al op alle fronten de dans te ontspringen….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.