Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borstkanker: online therapie voor vermoeidheid werkt

Bert Bukman
Een online therapie voor vermoeidheid na borstkanker blijkt te werken. Driekwart van de patiënten is na afloop van de therapie niet langer ernstig moe. Ook hebben de vrouwen minder psychische klachten en beperkingen in hun dagelijks leven.
Kanker Nazorg Wijzer
Foto: iStock

Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV). De online therapie is beschikbaar bij het NKCV in Amsterdam en wordt volledig vergoed door de verzekeraar.

Vermoeidheid na borstkanker komt vaak voor. Ongeveer een op de vier patiënten blijkt hier na een succesvolle behandeling last van te hebben. Deze vermoeidheid kan tot jaren na de behandeling aanhouden.

Vanuit huis

Er zijn verschillende effectieve behandelopties voor vermoeidheid na kanker. Eén daarvan is cognitieve gedragstherapie, ontwikkeld door het NKCV.

Van die therapie is nu een internetversie gemaakt, die grotendeels vanuit huis kan worden gevolgd. De therapie begint met twee gesprekken met een therapeut, waarna patiënten toegang krijgen tot een website. Hierna volgen de vrouwen de rest van de behandeling online, onder begeleiding van de therapeut.

Slaap-waakritme

‘De therapie richt zich op vermoeidheid die is ontstaan door borstkanker en de behandeling daarvan,’ aldus Hans Knoop, hoogleraar klinisch psycholoog in het AMC. ‘Als de tumor is verdwenen en de behandeling van borstkanker daarna is afgerond, houden andere factoren de vermoeidheid in stand. Die factoren pakken we daarom aan met tips en oefeningen. We leren mensen bijvoorbeeld om hun slaap-waakritme te verbeteren en om hun dagelijkse activiteiten stap voor stap op te bouwen.’

Uit onderzoek blijkt dat de online therapie werkt. Harriët Abrahams, promovenda bij het NKCV: ‘Er deden 132 vrouwen met vermoeidheid na borstkanker mee met het onderzoek. De helft volgde de internettherapie, terwijl de andere helft de gebruikelijke zorg kreeg, zonder de internettherapie.’

Minder psychische klachten

‘Ongeveer driekwart van de vrouwen met internettherapie was na afloop niet meer ernstig moe, vergeleken met een ongeveer een kwart van de mensen die de therapie niet kregen,’ aldus Harriët Abrahams. ‘Ook rapporteerden de vrouwen minder psychische klachten. Bovendien waren er minder beperkingen in hun dagelijks functioneren. Daardoor is er sprake van een betere kwaliteit van leven.’

De internettherapie maakt sinds juli 2017 deel uit van het aanbod van het NKCV in Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.