Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwexperts presenteren nieuwe standaarden voor Ziekenhuisbouw

In een gezamenlijke publicatie van deskundigen in de zorgbouw is op initiatief van het Adviescentrum voor Zorghuisvesting en de ING bank op 8 november een nieuwe Bouwkostennota 2017 gepresenteerd.
bouwfotolia400.jpg

Naast de gebruikelijke periodieke actualisatie van bouwindex, vloeroppervlak en investeringskosten bevat dit document voor het eerst een combinatie van drie standaarden voor vastgoed van ziekenhuizen. Er worden scores gepresenteerd voor onderhoud, exploitatie en bouwprojecten. Ziekenhuizen kunnen met deze standaarden hun prestaties vergelijken met gemiddelden en met best practises. Bij het onderhoud gaat het bijvoorbeeld  om energiekosten en vloeroppervlak; bij exploitatie over opnames, ligduur en productiviteit; bij bouwprojecten om bouworganisatie, architectuur en installatietechniek.

Zorgbouwregels
De samenwerkende experts van Cure + Care, Deerns, EGM, Aronsohn en Van Zanten presenteren naast de ziekenhuistandaarden een groot aantal artikelen over ontwikkelingen, problemen en oplossingen in de zorgbouw.’Na de turbulente periode van overgangsperikelen in de zorgbouwregels is het nu weer tijd om kennis te delen en elkaar te informeren. Zo kun je ook via gericht vastgoedbeleid de kostenontwikkeling in de zorg positief beïnvloeden’, stelt Jan van der Kruis, voorzitter van het AcvZ.

Zorgaccomodaties
Naast informatie over recente ontwikkelingen in financiering en regelgeving zoals bijvoorbeeld over het College Sanering wordt tevens ingegaan op nieuwe technologie:  smart buildings, OK renovaties en energieneutraliteit. Bij het vastgoed in de caresector staat de modernisering van de huidige zorgaccomodaties centraal. Veel aandacht verder voor actuele problematiek van het beheersen van bouwprocessen; verschillende modellen worden gepresenteerd om instellingen beter in staat te stellen hun bouwprojecten succesvol te realiseren.

ING
‘Dat is van groot belang voor een gezonde vastgoedfinanciering’, concludeert Rob van den Biggelaar van de ING. Toekomstige projecten zullen bij interne en externe stakeholders beoordeeld worden  aan de hand van nieuwe ijkpunten die verbonden zijn met het nieuwe zorgstelsel en de gewijzigde economische omstandigheden. Naast financierbaarheid en effectieve controle zijn het ook de duurzaamheid, innovatie en de klantgerichtheid die de doorslag zullen geven in de besluitvorming, aldus Van den Biggelaar.

Dossier Scheiden Wonen en Zorg
Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.