Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BovenIJ ziekenhuis recordhouder zonnepanelen

Op het dak van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord plaatst energiebedrijf Eneco vandaag 625 zonnepanelen. Hiermee wordt het BovenIJ ziekenhuis ‘recordhouder’ in het aantal zonnepanelen dat ziekenhuizen gebruiken.
BovenIJ ziekenhuis recordhouder zonnepanelen
Foto: ANP - Ilvy Njiokiktjien

De 625 panelen –die samen 153 kiloWattpiek opwekken- worden op vijf verschillende daken geplaatst en zullen goed zijn voor 2,5 procent van het jaarlijkse energieverbruik van het BovenIJ ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n 40 huishoudens. De panelen leveren ook een CO2-besparing op van 73 ton per jaar. Dit is vergelijkbaar met het Co2 neutralisatie-effect van circa 3.650 bomen.

Stroom opwekken

Voor de ontvangsthal schenkt Eneco een display waarop iedereen kan zien hoeveel stroom de panelen opwekken. Naast levering van zonnestroom gaat het BovenIJ ziekenhuis volledig over op groene stroom. De groene stroom draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het ziekenhuis. Ook plaatst Eneco er vier laadpalen voor elektrisch vervoer.

Milieucertificaat

Edwin van der Meer, voorzitter raad van bestuur BovenIJ ziekenhuis: ‘Het BovenIJ ziekenhuis was eerder dit jaar het eerste Amsterdamse ziekenhuis dat een bronzen milieucertificaat ontving. Dat houdt in dat het ziekenhuis meer doet dan alleen voldoen aan de milieuwetgeving. Ik ben er trots op dat we weer een volgende stap zetten en met de plaatsing van de zonnepanelen laten zien dat we werken aan het verduurzamen van ons ziekenhuis. Ons motto ‘zorg goed voor elkaar’ houdt ook in ‘zorg goed voor het milieu’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.