De BoZ tekent bezwaar aan bij de NZa omdat deze alleen een voorlopig tarief berekent voor de ‘overheidsbijdrage voor de arbeidsvoorwaardenontwikkeling’ (ova) in de intramurale zorg. Deze is gebaseerd op een voorlopige raming door het ministerie van VWS en is volgens de BoZ te laag. De instellingen moeten de gestegen loonkosten daardoor zelf deels voorschieten. “Dit geld dat we nu tekortkomen (in een nog altijd lastige arbeidsmarkt) moeten instellingen bancair voorfinancieren. Dat is letterlijk zonde-geld”, schrijft directeur Hans Bruning van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland op haar site.
Nieuwe manier van indexeren
Voorheen kregen de instellingen een volledige vergoeding van de loonstijging in het betreffende jaar. Dat staat ook in het ova-convenant dat de aanbieders enkele jaren terug hebben gesloten met het ministerie van VWS. Volgens NZa-woordvoerder Natasja Wijnbeek heeft de nieuwe manier van indexeren te maken met de introductie van de zorgzwaartepakketten. “Vroeger stelden wij de tarieven pas halverwege het jaar vast, en dan konden we meteen het indexcijfer meenemen. Nu stellen we ze al vast voor het jaar begint, zodat zorgkantoren en aanbieders afspraken kunnen maken over de zzp’s die de instellingen gaan leveren. In die systematiek is geen ruimte voor aanpassing gedurende het jaar, want dan doorkruis je de afspraken.”
VWS moet met oplossing komen
De NZa erkent dat instellingen hierdoor nadeel ondervinden. Het ministerie van VWS moet voor een oplossing zorgen, in overleg met de brancheorganisaties, aldus Wijnbeek. “De vraag is bijvoorbeeld of de ramingen niet te voorzichtig zijn. Ze moeten in elk geval iets bedenken waardoor zorgaanbieders niet in de problemen komen.” In 2007 toog de BoZ naar de rechter omdat het ministerie van VWS 0,1 procent wilde korten op de ova. De rechter stak toen een stokje voor de korting. (Zorgvisie – Krista Kroon)
Lees meer:
BoZ spant kort geding aan tegen VWS
BoZ boos om plan maatschappelijke onderneming
Hans Ouwerkerk nieuwe voorzitter BoZ
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.