Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BoZ in beroep tegen loonindexatie

De brancheorganisaties in de zorg, verenigd in BoZ, gaan in beroep tegen de vertraagde indexatie van de loonkosten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil de loonstijging over 2009 pas volgend jaar definitief verwerken in de tarieven voor intramurale zorg.
BoZ in beroep tegen loonindexatie

De BoZ tekent bezwaar aan bij de NZa omdat deze alleen een voorlopig tarief berekent voor de ‘overheidsbijdrage voor de arbeidsvoorwaardenontwikkeling’ (ova) in de intramurale zorg. Deze is gebaseerd op een voorlopige raming door het ministerie van VWS en is volgens de BoZ te laag. De instellingen moeten de gestegen loonkosten daardoor zelf deels voorschieten. “Dit geld dat we nu tekortkomen (in een nog altijd lastige arbeidsmarkt) moeten instellingen bancair voorfinancieren. Dat is letterlijk zonde-geld”, schrijft directeur Hans Bruning van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland op haar site.

Nieuwe manier van indexeren

Voorheen kregen de instellingen een volledige vergoeding van de loonstijging in het betreffende jaar. Dat staat ook in het ova-convenant dat de aanbieders enkele jaren terug hebben gesloten met het ministerie van VWS. Volgens NZa-woordvoerder Natasja Wijnbeek heeft de nieuwe manier van indexeren te maken met de introductie van de zorgzwaartepakketten. “Vroeger stelden wij de tarieven pas halverwege het jaar vast, en dan konden we meteen het indexcijfer meenemen. Nu stellen we ze al vast voor het jaar begint, zodat zorgkantoren en aanbieders afspraken kunnen maken over de zzp’s die de instellingen gaan leveren. In die systematiek is geen ruimte voor aanpassing gedurende het jaar, want dan doorkruis je de afspraken.”

VWS moet met oplossing komen

De NZa erkent dat instellingen hierdoor nadeel ondervinden. Het ministerie van VWS moet voor een oplossing zorgen, in overleg met de brancheorganisaties, aldus Wijnbeek. “De vraag is bijvoorbeeld of de ramingen niet te voorzichtig zijn. Ze moeten in elk geval iets bedenken waardoor zorgaanbieders niet in de problemen komen.” In 2007 toog de BoZ naar de rechter omdat het ministerie van VWS 0,1 procent wilde korten op de ova. De rechter stak toen een stokje voor de korting. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees meer:

BoZ spant kort geding aan tegen VWS

BoZ boos om plan maatschappelijke onderneming

Hans Ouwerkerk nieuwe voorzitter BoZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.