Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branche pleit voor behoud ggz in Zorgverzekeringswet

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er is geen enkele reden om de ggz anders te bekostigen dan de somatische zorg. Dat vindt Paul van Rooij, directeur van brancheorganisatie GGZ Nederland.
Branche pleit voor behoud ggz in Zorgverzekeringswet
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Van Rooij doet zijn uitspraak in het Financieele Dagblad.

GGZ Nederland

De directeur denkt dat er wel een goed risicovereveningssysteem is te ontwikkelen voor de ggz. Dit in tegenstelling tot zorgverzekeraars, vooral de kleinere onder hen, die vrezen dat zij nooit een goede compensatie zullen krijgen voor langdurige psychiatrische zorg. Volgens Van Rooij gaat het slechts om een heel kleine groep die hoge kosten maakt. Daar zijn meer gegevens over nodig, maar die zijn uiteindelijk best te vinden.

Marktwerking

Hij denkt ook dat volledige marktwerking voor de ggz, die in 2017 moet ingaan, haalbaar is. Wellicht is het nodig om de kleine groep langdurige ggz-patiënten daar nog even van uit te zonderen. Van Rooij wijst op het risicovereveningsmodel in de somatische zorg, waar ook nog kleine groepen patiënten zijn die niet volledig kunnen worden gecompenseerd. Daar is het ook gelukt.

Dossier Ggz

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.