Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branchevereniging mist preventie en samenwerking in manifest betere ggz

Redacteur Zorgmanagement
GGZ Nederland mist in het manifest van de initiatiefgroep ‘Lijm de Zorg’ aandacht voor preventie en samenwerking met het sociaal domein. Wel onderschrijft de branchevereniging de noodzaak om de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg te verbeteren.
Toegankelijkheid660
Foto: 3dmavr/stock.adobe.com

In haar reactie verwijst GGZ Nederland naar de ideeën van psychiater Jim van Os. Die stelde in NRC dat het manifest te eenzijdig is gericht op behandelzorg, waar de maatschappij ook meer moeten investeren in een weerbare samenleving; een samenleving waarin niet eenzijdig oog is voor maakbaarheid, maar ook voor kwetsbaarheid en inclusie.
‘Wij onderschrijven dit van harte’, reageert GGZ Nederland. ‘Een samenleving waarin iedereen naar vermogen kan deelnemen en een zinvol bestaan kan hebben, is een samenleving waaraan wij graag bijdragen.’

Verschil in wachttijden

GGZ Nederland wijst er in dit verband op dat ze al langere tijd met de zorgverzekeraars werkt aan het terugdringen van de wachttijden. Voor een deel van de aandoeningen lukt dit ‘redelijk goed’, aldus GGZ Nederland, zelfs bij een stijgende vraag naar behandeling (4 procent in 2019). Bij een aantal aandoeningen zorgen financiële problemen, lage tarieven en personeelstekorten voor langere wachttijden. ‘De hardnekkigheid van de wachtlijstproblematiek maakt wat betreft GGZ Nederland duidelijk dat we moeten komen tot een andere ordening van onze zorg’, aldus de branchevereniging.

Aantal wachtenden gecorrigeerd

GGZ Nederland neemt de gelegenheid te baat om de wachtlijstcijfers van de NOS te corrigeren. Waar de NOS op basis van een rekenmodel van Vektis spreekt van 90.000 wachtenden, komt GGZ Nederland op basis van eigen uitvraag onder de achterban tot 37.750 wachtenden. Dit is volgens GGZ Nederland een ‘actueler aantal’ dan de 90.000 die de NOS noemt. Bovendien hebben de cijfers van GGZ Nederland alleen betrekking op gespecialiseerde ggz, terwijl de NOS ook de basis-ggz meerekent.  In overleg met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt GGZ Nederland hoe de gemiddelde wachttijden per diagnosegroep ‘nog nauwkeuriger’ berekend kunnen worden. Onze leden zijn bereid hiervoor extra gegevens aan te leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.