Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandveiligheid ziekenhuizen ZGT niet op orde

Mark van Dorresteijn
De ziekenhuizen in Almelo en Hengelo van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) voldoen nog niet aan de nieuwe brandveiligheidsvoorschriften. De gemeenten Almelo en Hengelo leggen dwangsommen op als ZGT niet voor 2012 voldoet aan de wet- en regelgeving.
Brandveiligheid ziekenhuizen ZGT niet op orde

De gemeente Almelo dreigt met vijf dwangsommen à 30.000 euro voor onder andere compartimentering, rookontwikkeling, brandbestrijding en vluchtroutes. Om het ziekenhuis in Almelo te verbeteren, diende het ziekenhuis in mei 2009 een plan van aanpak in. Volgens de gemeente is het plan slechts gedeeltelijk uitgevoerd en heeft het ziekenhuis zich niet voldoende aan de tijdsplanning gehouden. “We hebben geconstateerd dat de brandveiligheid nog niet op orde is”, stelt Marcel Pullen, woordvoerder van de gemeente. “Onze voornemens zijn een stok achter de deur voor het ziekenhuis.” Voldoen zij niet, dan legt de gemeente de dwangsom op, kan daarna nieuwe, hogere dwangsommen opleggen en eventueel bestuursdwang toepassen.

Aanscherping normen

Volgens een woordvoerder van ZGT Almelo heeft het te maken met de aanscherping van brandveiligheidsnormen. “Ons gebouw stamt uit 1986, de laatste check was in 2003. Intussen zijn de NENnormen vernieuwd waardoor we bij de laatste check niet meer aan de veiligheidsnormen voldeden. We hebben samen met brandweer en gemeente gekeken naar de oplossing. De discussie over de uitvoering heeft uiteindelijk langer geduurd dan gepland. Inmiddels is de planning in orde en het geld aanwezig. Rond november voldoen wij weer aan alle wet- en regelgeving.”

Hengelo

Ook in Hengelo moeten de verbeteringen voor 2012 zijn doorgevoerd. In Hengelo gaat het om ontruimingsprocedures en bouwtechnische aspecten. Het ziekenhuis loopt kans om een dwangsom van 100.000 euro opgelegd te krijgen. “De gemeente vindt de brandveiligheid zo belangrijk dat is besloten een einddatum vast te leggen voor de verbeteringen”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Hengelo. “Daar hoort nu eenmaal het voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom bij. Wij verwachten dat het ziekenhuis op tijd aan de eisen zal voldoen. Er is op dit moment geen sprake van een onveilige situatie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief gemeente Almelo: Voornemen last onder dwangsom (.doc)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.